"Delo": Novi vetar u evropskoj politici

U vreme krize, koja je dobro ispraznila državne budžete, širom Evrope je počeo da duva neki novi vetar, piše danas na prvoj strani slovenačkog dnevnika Delo u članku pod nazivom "Novi vetar".

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (AP/Geert Vanden Wijngaert)

LJUBLJANA - U vreme krize, koja je dobro ispraznila državne budžete, širom Evrope je počeo da duva neki novi vetar, piše danas na prvoj strani slovenačkog dnevnika Delo u članku pod nazivom "Novi vetar".

Bankarska tajnost i poreske oaze odlaze u istoriju, piše Delo i navodi da su ove mere trebalo da budu uvedene odavno, prenosi slovenačka agencija STA. Sistem prema kome kompanije mogu položiti svoj profit u zemlju sa daleko povoljnijim poreskim zakonima još nije nezakonit, ali postaje socijalno neprihvatljiv, piše Delo.

U krizom pogođenim zemljama, poreske službe su se do sada pokazale kao izuzetno neefikasne u borbi sa "velikim ribama", pa tako zemlje, poput Slovenije, sada pokušavaju da bar delimično poprave stanje, odlučujuhi se na različite poteze, među kojima je i objavljivanje liste poreskih dužnika. Međutim, list Delo sumnja u delotvornost ovih mera.

Političari koji su do sada, uglavnom, prebacivali gubtike finansijske industrije na poreske obveznike, sada pokušavaja da "uravnoteže teret" i povrate poverenje naroda, zaključuje Delo.

Tagovi: Slovenija, banke, kriza

Share