Vujović: Nećemo se zaduživati kod MMF-a, jer nema potrebe

Srbija se neće zaduživati kod MMF-a pošto za to nema potrebe, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Tanjug, R.Prelić, arhiva

BEOGRAD - Srbija se neće zaduživati kod MMF-a pošto za to nema potrebe, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

On je u parlamentu podsetio da je Srbija u februaru 2015. sklopila sa MMF-om trogodišnji stend-baj aranžman iz predostrožnosti, ističući da to znači da možeo da se zadužimo do 1,2 milijarde evra, ali da mi to ne moramo da koristimo.

“Tako da mi za to plaćamo - nula, nećemo pozajmljivati sredstva od MMF-a i nećemo plaćati ništa”, poručio je Vujović.

On je objasnio da za te tri godine imao kvartalne revizije odnosno ukupno 12 revizija koje moramo da prođemo da bi mogli eventualno da povlačimo novac od MMF-a ako nam zatreba.

“MMF nam, pošto smo zemlja koja ima pristup finansijskim tržištima, ne daje pare za podršku budžetu nego samo za platno-bilansnu poziciju, koja se kod nas popravlja. Imamo više tekućih investicija nego što je tekući deficit platnog bilansa i zato nam nisu potrebna sredstva da to finansiramo”, naveo je Vujović.

Kako je rekao, Vlada Srbije je toliko toga uradila po tom pitanju da državi nije potrebno zaduživanje kod MMF-a.

 

Deficit će biti prepolovljen na 80 milijardi dinara

Vujović je izjavio danas da će deficit na kraju godine biti prepolovljen sa očekivanih 160 milijardi dinara na 80 milijardi, kao i da će projekcija budžeta za 2017. biti niža, iako će biti predviđeno očekivano povećanje plata i penzija.

"MMF je napravio reviziju projekcije budžeta opšte države i rekao da deficit neće biti 160 milijardi dinara nego 80, uključujućiu sva očekivana preuzimanja dugova, a biće ih sa Petrohemijom i možda Borom i drugo", rekao je Vujović u Skupštini Srbije.

Ministar finansija očekuje da će država ostati u okviru dva odsto deficita budžeta, iako će rešavati sve probleme iz prošlosti.

"Da krenemo sa mnogo nižom projekcijom budžeta za sledeću godinu i to realnom, uključujući i sva očekivana povećanja plata, penzija, fondova i svega ostalog što planiramo da uradimo u 2017. godini", rekao je Vujović.

Tagovi: MMF zaduživanje Vujović

Share