Svetska banka podržava jačanje poslovne klime u Srbiji

Svetska banka nastaviće da podržava jačanje poslovne klime u Srbiji, izjavio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler, navodeći da je Vlada Srbije izuzetno posvećena sprovođenju reformi, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Tanjug, worldbank

BEOGRAD/VAŠINGTON - Svetska banka nastaviće da podržava jačanje poslovne klime u Srbiji, izjavio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler, navodeći da je Vlada Srbije izuzetno posvećena sprovođenju reformi, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

"Želimo da budemo na raspolaganju Vladi Srbije kako bismo maksimalno pomogli u realizaciji započetih projekata i onih koji se tek planiraju", izjavio je Miler koji se sastao sa ministar finansija Dušanom Vujovićem, u okviru jesenjeg zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, teme sastanka Milera u Vujovića bile su primena postojećeg programa saradnje između Svetske banke i Srbije koji uključuje podršku restruktuiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i unapređenje poslovnog okruženja.

Miler je podržao nameru da se pruži podrška obrazovanju i zdravstvu i dodao da će pomoć Svetske banke Srbija osetiti i u reformi javne administracije, optimizaciji zaposlenih u javnom sektoru, restruktuiranju velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetku procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države, ali i u podržavanju modernizacije agro sektora.

"Mislimo da je ulaganje u poljoprivredu važna komponenta u reformama, a Srbija u toj oblasti ima veliki potencijal", rekao je Miler.

On je dodao da Svetska banka ima u planu da implementira niz projekata kojima će podržati ovu oblast, ali i da se od Srbije očekuje da odličnim rezultatima nastavi da šalje pozitivnu poruku regionu i Evropi.

Vujović i Miler podržali su saradnju timova Svetske banke i Vlade Srbije u orijentaciji na rezultate, kako bi se realno definisali strateški ostvarivi ciljevi i merljivi koraci u njihovom ostvarivanju.

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler rekao je da se tokom poslednjih susreta ekonomskih i finansijskih stručnjaka Evrope i sveta stiče utisak da je Zapadni Balkan region sa najviše pozitivnih efekata kada se govori o integraciji i povezivanju, posebno u oblastima energetike i transporta.

Vujović je, govoreći o reformama, istakao da Srbija želi da nastavi da ostvaruje zadate ciljeve i da zbog toga stalno uči kako da na efikasan način optimizuje svoje finansije, da više proizvodi i izvozi i nastavi da privlači strane investicije.

Tagovi: Svetska banka Srbija

Share