Jat i Etihad zajedno na 46 destinacija

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih arapskih emirata, Etihad ervejz, uvešće 15. juna redovne dnevne letove između Abu Dabija i Beograda, što je prvi korak u razvoju partnerstva Etihada i srpskog

Tanjug, Z. Žestić

BEOGRAD - Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih arapskih emirata Etihad ervejz, uvešće 15. juna redovne dnevne letove između Abu Dabija i Beograda, što je prvi korak u razvoju partnerstva Etihada i srpskog avioprevoznika, najavili su danas čelnici tih kompanija Džejms Hogan i Vladimir Ognjenović.

Hogan i Ognjenović su potpisali ugovor o komercijalnoj saradnji koji obuhvata saradnju na 46 destinacija, kao i uvođenje takozvanih kod šer (zajedničkih) letova ka 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihada i ka 23 Jatove destinacije. Hogan je rekao da će do 15. juna biti utvrđene dalje aktivnosti na razvoju partnerstva između JAT-a i Etihada, ali da je prvo potrebno pregledati podatke o poslovanju srpske kompanije kako bi se razmotrili vidovi eventualnog strateškog partnerstva.

Ognjenović je rekao da je Jat dugo čekao na ovakav ugovor, jer će kroz kod šer letove ponovo obnoviti linije ka SAD-u. On je kazao da će srpski putnici imati mnogo bolje veze sa svim kontinetima i mnogo povoljnije cene. Hogan je istakao da će uspostvljanje letova između Abu Dabija i Beograda ojačati društvene i ekonomske veze dve zemlje. On je objasnio da će JAT imati svoj kod na novim, kao i na postojećim letovima Etihada i obrnuto.

Hogan je rekao da će veliku korist od današnjeg ugovora imati srpka dijaspora koja je brojna u svetu, jer putnici neće morati da presedaju i da noće u tranzitnim gradovima i državama kako bi stigli do zeljene destinacije.

Etihad ima razvijenu mrežu letova prema destinacijama na Bliskom i Dalekom istoku i Australiji, naveo je Hogan. Predviđeno je uspostavljanje direktne linije iz Beograda preko Berlina prema Čikagu posredstvom kompanije Er Berlin, u kojoj Etihad ima 29 odsto vlasništva, a Jat će imati svoj Ju kod na određenom broju letova. Prema njegovim rečima, Etihad je aviokompanija sa najvećim i najbržim rastom u poslednjih deset godina, i sve kompanije u poslovnoj mreži Etihada sada su profitabilne i dobro posluju. On je istakao da Srbija i Beograd imaju odličan položaj kao i da mogu dobro da se povežu s brojnim destinacijama u svetu.

Ognjenović je najavio da bi uspostavljanje letova prema SAD moglo da bude objavljeno već narednih sedmica. Na pitanje novinara o tome da li će biti izmenjen plan za restrukturiranje Jata s  obzirom na saradnju sa Etihadom, Ognjenović je rekao da ta saradnja može samo da ubrza realizaciju. On je podsetio da plan koji je donela Vlada Srbije predviđa socijalni program za višak zaposlenih, obnovu flote i redefinisanje odnosa Jata sa povezanim preduzećima kao što su Aerodrom "Nikola Tesla", Jat tehnika...

Generalni direktor Jat ervejza je najavio da će krajem maja ili početkom juna početi da saobraćaju nova četiri erbasova aviona, koja će Jat uzeti na lizing. Ognjenović je naglasio da će se uspostavljanje komercijalne saradnje sa Etihadom pozitivno odraziti na poslovne bilanse JAT-a već u narednim mesecima.

Etihad prošle godine ostvario profit od 42 miliona dolara

Avioni Etihada, na kojima će biti kod "Jat ervejza" (YU), prevoziće putnike iz Beograda ka Bangkoku, Pekingu, Brizbejnu, Čenduu, Čikagu, Kolombu, gradu Ho Ši Min, Islamabadu, Johanesburgu, Karačiju, Kuala Lumpuru, Kuvajtu, Lahoreu, Njujorku, Melburnu, Sejšelima, Šangaju, Singapuru, Sidneju, Torontu i Vašingtonu.

Novi letovi Etihada će obezbediti bolje mogućnosti putovanja od Beograda za stotine hiljada srpskih državljana širom sveta, najavila je nacionalna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata prilikom potpisivajna ugovora o komercijalnoj saradnji sa srpskima vioprevoznikom. Etihad i Jat će uvođenjem zajedničkih "kod šer" letova moći zajednički da prodaju karte na kojima će imati svoje oznake.

Etihad će obeležiti EY kodom Jatove letove između Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Dizeldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha. Beograd će postati treća od pet novih destinacija koje će Etihad opsluživati svojim saobraćajem u 2013. godini.     

Od 15. juna, Etihad uspostavlja dnevne letove od Beograda do Abu Dabija sa polascima iz Abu Dabija u 8.35 časova i dolaskom u Beograd u 12.15 i iz Beograda sa polaskom u 13.00 i dolaskom u Abu Dabi u 20.20 časova. Letovi će se obavljati avionom A319 sa 106 mesta.       

Etihad je nacionalna avikompanija UAE koja je počela sa radom 2003. godine i sada obavlja putnički i robni saobraćaj ka 86 destinacija na Bliskom Istoku, u Africi, Avropi, Aziji, Australiji i Americi sa flotom od 73 aviona Ebas i Boing. Ta kompanija je naručila više od 90 aviona, uključujući i 41 Boing 787-9 "Dreamliner" i 10 Erbasa A380, koji je trenutno najveći avion na svetu.

"Etihad ervejz" je zaključio 42 ugovora o zajedničkom obavljanju saobraćaja sa aviokompanijama u svetu. Prošle godine je prevezla 10,3 miliona putnika i ostvarila profit od 42 miliona dolara. Ova kompanija ima jedinstven model poslovanja, koji predstavlja kombinaciju stalnog poslovnog razvoja, zaključivanja ugovora o zajedničkom saobraćaju i manjinskog vlasništvo u drugim avikompanijama.

U Etihadu kažu da se taj model pokazao kao veoma efikasan u povećanju broj putnika, prihoda i dobiti za sve partnere. Nacionalna aviokompanija UAE ima 29 odsto vlasničkog udela u nemačkom "Er berlinu", 40 odsto u "Er Sejšelima", oko tri odsto u "Er lingusu" i devet odsto u kompaniji "Virdžin Australija".

Etihad je u prvom kvartalu ove godine ostvario prihod od prodaje putničkih karata od 900 miliona dolara odnosno za 19 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, Etihad Kargo beleži do sada najbolji prvi kvartal sa 20 odsto više prevezenih tona robe u odnosu na taj period lane.

 

Galerija fotografija:

Video galerija:

Tagovi: Jat, Etihad, investicije, avio-saobraćaj, avio-kompanije

Share