Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Jen je u petak ojačao kada su investitori rešili da izađu iz pozicija i realizuju dobitke, ali izgleda da će jen zabeležiti pad drugu nedelju zaredom u odnosu na dolar i evro, zbog ogromne količine štampanih novčanica od strane Centralne banke Japana.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Jen je u petak ojačao kada su investitori rešili da izađu iz pozicija i realizuju dobitke, ali izgleda da će jen zabeležiti pad drugu nedelju zaredom u odnosu na dolar i evro, zbog ogromne količine štampanih novčanica od strane Centralne banke Japana.

Dolar je bio na dobitku za više od sedam procenata, dok je evro skočio preko devet procenata od kada je Centralna banka Japana objavila prošle nedelje da će ubrizgati oko 1400 milijardi  dolara u japansku privredu, stvarajući uslove za investitore da obezbede profit nakon tako oštrog poteza za kratko vreme. Nova monetarna politika, koja je na snazi od prošle nedelje, predviđa da Centralna banka Japana mesečno štampa jen u protivrednosti od oko 60 milijardi dolara. Prema izjavama trgovaca, cilj je da se održi sveukupni trend slabog jena, što bi moglo uticati na jačanje dolara preko 100 jena uskoro.

Evro je oslabio više od jednog procenta u toku dana na 129,015 jena, udaljavajući se od trogodišnjeg maksimuma od 131,1 jena, zabeleženog u četvrtak. Na zatvaranju je evro bio 129,50 jena, što je i dalje niže za 0,8 pocenata u toku dana. U odnosu na dolar, evro je oslabio za 0,4 procenata na 1,3050 dolara. Prema izjavama stratega, tržište će biti fokusirano na sastanak ministara finansija Evropske Unije, koji počinje kasno u petak, gde se očekuje odobravanje paketa pomoći za Kipar u iznosu od 10 milijardi evra.

Ministri će takođe diskutovati o reviziji rokova i uslova finansijske pomoći za Portugaliju i Irsku.

LOKALNO TRŽIŠTE

EUR/RSD

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,60/90. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 111,55/85, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 8,7 miliona evra po prosečnom kursu od 111,7707. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,50/80.           Tržište se zatvorilo na nivou od 111,45/75.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1,350 miliona dinara na nivou od 9,25 - 9,50.

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, evro, dinar, jen

Share