Rajfajzen banka - Vesti sa tržišta

Jen je u utorak ojačao na najviši nivo u odnosu na evro u poslednje tri godine, obzirom da rastu šanse da Britanaci izglasaju izlazak iz Evropske unije, gurajući investitore ka sigurnim valutama.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Jen je u utorak ojačao na najviši nivo u odnosu na evro u poslednje tri godine, obzirom da rastu šanse da Britanaci izglasaju izlazak iz Evropske unije, gurajući investitore ka sigurnim valutama.

S obzirom na to da ankete i dalje pokazuju da opcija za "izlazak" ima prednost uoči 23. juna kada će se održati glasanje, i da je najtiražniji britanski list "Sun" stao uz  opciju napuštanja bloka, funta je oslabila 1,0 procenat, na dvomesecni minimum od 1,4112 dolara.

Švajcarski franak, kao još jedno tradicionalno utočište u vreme globalnog finansijskog stresa, zabeležio je tromesečni maksimum u odnosu na evro, a dolar je ojačao za oko pola procenta u odnosu na evro i korpu valuta.

Sve su veći nagoveštaji među učesnicima na tržištu da Centralna banka Engleske kao i ostale centralne banke mogu igrati značajnu ulogu u noći Bregzit  glasanja.

Dok je funta oslabila prema dolari na prepodnevnom trgovanju u Londonu, prema evru  se oporavila i trgovala na stabilnom nivou u odnosu na prethodni dan, na 79,19 penija.

 

Lokalno tržište

EUR/RSD

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 123,25/55. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,20/50, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 19,8 miliona evra po prosečnom kursu od 123,3420. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 123,15/45. Tržište se zatvorilo na 123,15/45.

 

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.239 miliona dinara na nivou od 2,60 do 2,70.

 

Tagovi: Rajfajzen, banka, vesti, tržište

Share