Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je u toku prepodnevnog trgovanja u Evropi u četvrtak nastavio da pada, kada su se srozala očekivanja u pogledu daljeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u ove godine, što je prouzrokovalo najveći dnevni pad u prethodna dva meseca.

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Dolar je u toku prepodnevnog trgovanja u Evropi u četvrtak nastavio da pada, kada su se srozala očekivanja u pogledu daljeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u ove godine, što je prouzrokovalo najveći dnevni pad u prethodna dva meseca.

U odnosu na korpu valuta, dolarski indeks je pao 0,6 procenata na 96,735 poena, tako da je dotakao prethodno zabeleženi minimum s početka novembra.

Evro je zabeležio troipomesečni maksimum od 1,1192 dolara, nastavljajući sa dobicima usled rasprodaje dolara prethodnog dana.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, ponovio je tvrdnje da se banka ne bi ustručavala da uradi šta je neophodno kako bi vratila inflaciju na ciljani nivo

od 2,0 procenta, i učinila je malo kako bi oslabila kupovinu evra.

U odnosu na jen, dolar je izgubio sve dobitke koje je ostvario usled šoka zbog odluke Centralne banke Japana o uvođenju negativnih kamatnih stopa prošlog petka. Dolar se trgovao na 117,77 jena, što je za 0,1 procenat niže.

Funta je izgubila skoro sve dobitke u odnosu na dolar ostvarene prethodnog dana i trgovala se na 1,4625 dolara. Funta je bila u padu za 0,6 procenata u odnosu na evro, na 76,55 penija, zabeleživši dvonedeljni minimum.

Funta je ojačala 5,0 centi usled rasprodaje dolara u odnosu na prethodne dve nedelje, s obzirom na to da je britanska vlada postigla napredak u pregovorima sa Briselom o novom sporazumu kojim će se boriti protiv referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske Unije.

 

Lokalno tržište

EUR/RSD

U četvrtak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122,60/90. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 122,45/75, uz fluktuacije od pet baznih poena.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 23,5 miliona evra po prosečnom kursu od 122,6110. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 122,30/60. Tržište se zatvorilo na 122,30/60.

 

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.860 miliona dinara na nivou od 2,55 do 2,60.

Tagovi: Rajfajzen banka

Share