Čelnici Etihada i Jata 15. aprila o strateškom partnerstvu

Predstavnici nacionalnog avioprevoznika "Jat ervejz" i "Etihad ervejza" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovaraće 15. aprila u Beogradu o strateškom partnerstvu dve kompanije.

Foto Tanjug, D. Peternek

BEOGRAD - Predstavnici nacionalnog avioprevoznika "Jat ervejz" i "Etihad ervejza" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovaraće 15. aprila u Beogradu o strateškom partnerstvu dve kompanije.

Tom prilikom sastaće se predsednik "Etihad ervejza" Dzejms Hogan i generalni direktor Jata Vladimir Ognjenović, najavio je "Jat ervejz".

Ognjenović i Hogan će potom održati zajedničku konferenciju za novinare u hotelu "Hajat".

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je prilikom posete Abu Dabiju krajem marta najavio da će Etihad i Jat polovinom aprila potpisati Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu.

Partnerstvo Jata i Etihada podrazumeva kompletnu modernizaciju Jatove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom, saopštilo je tada Ministarstvo finansija i privrede.

To bi obezbedilo da Jat postane deo alijanse Etihada i omogućilo bi profitabilno poslovanje naše nacionalne aviokompanije u budućnosti.

Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne Jatu u lizingu četiri nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.

Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd-Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa Er Berlin na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za Sjedinjene Američke Države.

Etihad raspolaže sa flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ova kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom "Er Berlinu", irskom "Er Lingusu", "Virdžin Australiji" i "Er Sejšelima".

Tagovi: Jat, Etihad, partnerstvo

Share