EK: Lagani oporavak srpske privrede

Srpska privreda pokazuje znake laganog oporavka, uz očekivano ubrzanje narednih godina, kaže se u najnovijoj prognozi eksperata Evropske komisije koja je danas objavljena u Briselu.

Tanjug, ilustracija

BRISEL - Srpska privreda pokazuje znake laganog oporavka, uz očekivano ubrzanje narednih godina, kaže se u najnovijoj prognozi eksperata Evropske komisije koja je danas objavljena u Briselu.

U kvartalnoj prognozi za zimu 2015, stručnjaci predviđaju da će bruto domaći proizvod ove godine porasti za 0,7 odsto, a rast će se u naredne dve godine polako ubrzavati na 1,4 i 2,5 procenata.

Objašnjava se da je bilo znatnih ušteda od smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, ali da su za dobre budžetske rezultate zaslužni i bolji prihodi, pre svega od nekih akciznih nameta i neporeskih prihoda od kojih je veliki deo jednokratni.

\"Nedavno povećanje zaposlenosti je u velikoj meri podstaknuto uspešnim naporima da se smanji siva zona, a većina novih radnih mesta stvorena je u sektorima niske produktivosti poput maloprodaje i poljoprivrede\", navodi se u izveštaju.

Oporavak privrede omogući će stvaranje novih radnih mesta čime će se nadomestiti gubitak radnih mesta usled reformi, ali će nezaposlenost ipak ostati visoka, navodi se u jesenjoj ekonomskoj prognozi.

Uvoz će biti povećan zahvaljujuči rastućoj domaćoj tražnji, pre svega investicijama, ali će rast tempa izvoza biti jači zahvaljujuči rastu produktivnosti i daljem širenju bazi domaće proizvodnje.

Tagovi: Srbija, EK, ekonomija

Share