Otvoren Međunarodni sajam privrede "Mostar 2013."

U prisustvu velikog broja gostiju iz inostranstva i građana u Mostaru je u podne otvoren Međunarodni sajam privrede "Mostar 2013." Sajam je otvorio predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Mostar je ugostio privrednike iz regiona na Međunarodnom sajamu privrede "Mostar 2013." (sxc.hu/malcom, ilustracija)

MOSTAR - U prisustvu velikog broja gostiju iz inostranstva i građana u Mostaru je u podne otvoren Međunarodni sajam privrede "Mostar 2013." Sajam je otvorio predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

"EU je veoma ponosna što je partner ovog sajma, radujem se tome što imamo priliku da pokažemo šta Unija nudi na našem štandu. Tu će vas dočekati naša delegacija i upoznati vas sa iskustvima zemalja kao što su Španija, Rumunija, Holandija", istakao je Sorensen.

Prisutnima su se obratili predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i premijeri Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Milo Đukanović i Hrvatske Zoran Milanović.

"U proteklom periodu svi smo svedoci krize za stabilnost u regionu. Veoma je važan značaj CEFTA-e za povoljnije poslovanje, a ulazak Republike Hrvatske u EU je očigledan primer da smo svi na pravom putu ka Uniji i da jačamo ekonomske odnose i regionalnu saradnju", istakao je premijer Srbije Ivica Dačić.

Milanović je naglasio da smo male države koje moraju biti otvorene za saradnju, dok je Đukanović istakao da je, u doba ekonomske krize, najvažnije da pozicioniramo interese svih nas, prenela je RT Republike Srpske.

Ovaj sajam, na kome 700 izlagača iz 40 zemalja predstavlja svoje proizvode i usluge, najveća je privredna manifestacija u BiH, a izlagači sa prostora Republike Srpske već tradicionalno nastupaju na njemu. Značajan deo njih biće prisutan i ove godine, kao što su kompanije "Sektor", "Lada auto", "Libra", TEI MC iz Banjaluke, "Carlos signs" i "Nostalgija" iz Prijedora, "Swšlion" i Hotel "Platani" iz Trebinja, "Popovo Polje" d.o.o, kao i vinarija "Tvrdoš".

Svoj štand na sajmu imaće i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska. Na sajmu se prvi put predstavlja i Radio Televizija Republike Srpske. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa Muzičkom produkcijom RTRS-a, izdavačkom delatnošću, programima Televizije i Radija, te Multimedijom.

U okviru sajamskih "Dana EU fondova" biće održana i prva radionica o temi "Implikacije ulaska Hrvatske u EU za BiH", kao i radionica "Izazovi i perstektive EU finansiranja u kontekstu razvijanja malih i srednjih preduzeća u BIH". Sajam će posetiti i predsednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Otvaranju ove privredne manifestacije prethodio je sastanak Bevande sa svojim srpskim, hrvatskim i crnogorskim kolegama. Uoči početka sastanka Dačić je rekao da će morati brzo da napusti BiH zbog sednice Vlade Srbije koja je zakazana za danas, a na kojoj će razmatrati aktuelna situacija u Srbiji.

Inače, Dačić je u Mostar doputovao sinoć gde je novinarima izjavio da je Srbija veoma zainteresovana da ima dobre odnose sa sa BiH i zemljama regiona - Hrvatskom i Crnom Gorom.

Tagovi: sajam privrede, Mostar, BiH

Share