Potpuni prekid dijaloga bio bi negativan za ekonomiju

Potpuni prekid dijaloga Beograda sa Prištinom negativno bi se odrazio na srpsku ekonomiju, pre svega, kroz izostanak investicija, povećani rizik i cenu zaduživanja zemlje, ocenio je danas saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

Foto sxc.hu/Ale Paiva, ilustracija

BEOGRAD - Potpuni prekid dijaloga Beograda sa Prištinom negativno bi se odrazio na srpsku ekonomiju, pre svega, kroz izostanak investicija, povećani rizik i cenu zaduživanja zemlje, ocenio je danas saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

On je, na predstavljanju novog broja "Makroekonomskih analiza i trendova", istakao da se ne treba zavaravati da se definitivni prekid pregovora ne bi odrazio na ekonomiju već bi, naprotiv, "stvari mogle da postanu teške".

Stamenković je naveo i da je pitanje kakav bi u tom slučaju bio odnos Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija prema problemima srpske ekonomije. On je ocenio i da je dobro što Srbija uspostavlja ekonomsku saradnju sa drugim zemljama kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, i sporazum sa njihovom kompanijom Al Dahra, ali je upozorio da je nemoguće da neka zemlja u relativno kratkom roku usmeri svoju ekonomiju na drugu stranu sveta.

Tagovi: Dijalog, MAT, investicije

Share