OECD: Slovenija da reši bankarsku krizu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je danas Sloveniju da rešavanje ozbiljne bankarske krize treba da bude osnovni prioritet vlade u Ljubljani.

sxc.hu/lusi, ilustracija

PARIZ - Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) upozorila je danas Sloveniju da rešavanje ozbiljne bankarske krize treba da bude osnovni prioritet vlade u Ljubljani.

"Ozdravljenje bankarskog sektora je glavni prioritet. Slovenija se suočava sa dugotrajnom krizom i ograničenim pristupom finansijskim tržištima. Dodatne i opsežne reforme su neophodne u što kraćem roku da bi se izbegle zastrašujuće posledice", navodi OECD, a prenosi agencija Frans pres.

Organizacija navodi da su važne reforme i ambiciozne mere fiskalne konsolidacije već usvojene, upozorivši da se one ipak suviše oslanjaju na privremene korake i rezanje potrošnje u javnom sektoru. Sređivanje bilansa stanja u bankama i pokretanje dokapitalizacije zdravih banaka među najvažnijim su elementima stabilizacije privrede i nastavka neometanog kreditiranja banaka, navodi OECD, pozdravljajući prošlogodišnje osnivanje "loše banke", u cilju odvajanja rizičnih sredstava od zdravih, uz napomenu da nedostatak transparentnosti i mogući politički uticaji predstavljaju pretnju po funkcoionisanje banke.

Potrebno je dokapitalizovati banke koje se mogu spasiti i ugasiti one neodržive, navodi organizacija, pozivajući Sloveniju da privatizuje državne banke. Tri najveće slovenačke banke su u rukama države, koja ih je nekoliko puta dokapitalizovala, a očekuju se i nove injekcije kapitala zbog visokog nivoa rizičnih kredita, nagomilanih tokom pretkriznog perioda.

OECD očekuje da će slovenačka privreda ove godine potonuti za 2,1 odsto, dok bi 2014. trebalo da poraste za 1,1 odsto.

Tagovi: OECD, SLovenija, banke, kriza, evrozona

Share