Privrednici smanjili ocene vladi, osim Vučiću i Dinkiću

Privrednici Srbije smatraju da je vlada u prvom kvartalu ove godine radila lošije nego u poslednjem kvartalu lane, s obzirom na to da je veći broj ministara dobio nižu ocenu ili zadržao istu, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Screenshot Video Tanjug, arhiva

BEOGRAD - Privrednici Srbije smatraju da je vlada u prvom kvartalu ove godine radila lošije nego u poslednjem kvartalu lane, s obzirom na to da je veći broj ministara dobio nižu ocenu ili zadržao istu, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Samo su potpredsednik vlade i ministar odbrane, Aleksandar Vučić, i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić bolje ocenjeni za odgovornost u radu, pokazalo je novo istraživanje stavova privrede o poslovnom okruženju, koje je za potrebe NALED-a uradio Ipsos stratedžik marketing. Vučiću je, kao najviše ocenjenom funkcioneru, ocena povećana sa 3,9 na 4,3 a  Dinkiću sa 2,9 na tri.

Nižu ocenu dobio je premijer Ivica Dačić - sa 3,7 na 3,5, dok se ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić sa smanjenom ocenom sa 2,6 na 2,3 izdvojio kao najlošije ocenjeni ministar. U istraživanju je ocenjivan učinak 15 funkcionera, a nepromenjene ocene imali su ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić - 3,7, ministarka energetike Zorana Mihajlović - 3,5 i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić - 2,6.

Niže ocene u poređenju s prethodnim kvartalom, pored Mrkonjića, zabeležili su i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, sa 3,3 na tri, i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, sa 2,9 na 2,8. U prethodnom kvartalu nisu bili ocenjivani ministar prosvete Žarko Obradovoć, koji je sada dobio ocenu 2,7, zatim ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović - 3,1, ministar poljoprivrede Goran Knežević - 2,6 i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević - 2,6.

Na listi su i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja je popravila ocenu sa 3,6 na 3,8, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Djilas kome je ocena smanjena sa 3,4 na 2,8. Treću godinu za redom NALED na kraju svakog kvartala objavljuje izveštaj o stanju regulatorne reforme u Srbiji.

NALED će u petak, 12. aprila, predstaviti izveštaj za prvo tromesečje tekuće godine, kada će biti reči o tome da li je bilo bitnijih izmena propisa u tom periodu, da li su smanjeni nameti privredi i kakva su očekivanja od zakona koji upravo stupaju na snagu. Biće predstavljeni i rezultati novog istraživanja "Stavovi privrede", koje pokazuje kako privrednici ocenjuju uslove poslovanja, regulatorno okruženje i rad državnih institucija. 

Tagovi: NALED, privrednici, ministri, Vlada Srbije

Share