Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Jen je ojačao u odnosu na dolar u petak nakon što su investitori realizovali dobitke pri naglom padu koji je izazvan iznenadujuće radikalnim potezom monetarnih olakšica Centralne banke Japana (BoJ).

Rajfajzen

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Jen je ojačao u odnosu na dolar u petak nakon što su investitori realizovali dobitke pri naglom padu koji je izazvan iznenadujuće radikalnim potezom monetarnih olakšica Centralne banke Japana (BoJ).

Tržište je pažnju usmerilo na iščekivanje rezultata sa tržišta rada u SAD, što bi moglo uticati na kretanje dolara ukoliko podaci budu lošiji od ocekivanih. Nastavak rasta dolara u odnosu na jen bio je očekivan nakon objavljivanja  oštrijih monetarnih olakšica od strane Centralne banke Japana u četvrtak, a verovatno će uticati na slabljenje jena i narednih nedelja i meseci.

Dolar je nastavio sa dobicima od četvrtka kako bi ostvario maksimum od 97,20 jena na azijskom tržištu na elektronskoj platform za trgovanje EBS, što je poslednji put zabeleženo u avgustu 2009, ali se ubrzo stabilizovao 0,2 procenta niže, na 96,08 jena. Dolar je i dalje za gotovo 11 procenata jači u odnosu na jen od početka godine, pošto je potez BoJ izazvao najveći jednodnevni pad japanske valute od kraja 2008.

Trgovci valutama su bili obazrivi u smislu da bi podaci sa tržišta rada SAD mogli bili dosta ispod očekivanih 200.000 kreiranih radnih mesta u martu, pogotovo nakon objavljivanja prošlonedeljnih rezultata koji nisu ohrabrujući.

LOKALNO TRŽIŠTE

EUR/RSD

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,55/85. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na nivo od 111,60/90, uz fluktuacije od pet para.Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 22,80 miliona evra po prosečnom kursu od 111,7705.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,50/80. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,55/85.

 DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 170 miliona dinara na nivou od 9,60.

 

 

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, dinar, evro

Share