Jug Srbije može Kosovu prodati tri puta više robe

Preduzeća sa juga Srbije su prošle godine na području Kosova i Metohije prodala robu u vrednosti od 14,5 miliona dolara, što je skoro 10 puta manje u odnosu na pre tri deceniije, rekao je u intervjuu...

Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

LESKOVAC - Preduzeća sa juga Srbije su prošle godine na području Kosova i Metohije prodala robu u vrednosti od 14,5 miliona dolara, što je  skoro 10 puta manje u odnosu na pre tri deceniije, rekao je u intervjuu Tanjugu predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović.

Komora Leskovac obuhvata privrednike 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga a u vreme SFRJ,  preduzećima iz Leskovca, Vranja, Bujanovca, Vladičinog Hana,  jedno od glavnih tržišta bilo je upravo Kosovo. Jović kaže da sa boljom organizacijom i preciznijim dogovorom sa Prištinom, izvoz može biti veći dva do tri puta.

"Jug Srbije sa Kosova i Metohije godišnje kupi robu u vrednosti od 100.000 evra što je neznatno u odnosu na našu prodaju od 14,5 miliona dolara. Za privrednike Jablaničkog i Pčinjskog okruga ta cifra dosta znači, ali realno mogli bismo da prodamo dva do tri puta više", rekao je Jović.

"Ako u ovoj situaciji cela Srbija godišnje proda Kosovu robu u vrednosti od 360 miliona dolara, onda jug Srbije mora bar za 40 miliona“, kaže predsednik Regionalne komore Leskovac.

On objašnjava da firme Jablaničkog i Pčinjskog okruga tradicionalno sarađuju sa kosovskim firmama, ali da takse koje uvodi Priština otežavaju distribuciju robe.

"Posle završetka onog embarga pre godinu i po dana, došlo je do brzog povećanja izvoza naše robe. Međutim, mesec dva nakon toga Priština je uvela neke dodatne takse na našu robu zbog čega nismo konkurentni. Naša roba u prodavnicama na Kosovu i Metohiji je skuplja u odnosu na proizvode iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Turske", objašnja Jović.

Prema njegovim rečima, Priština na taj način zvanično poštuje sporazum o carini, ali mimo carine uvodi dodatne takse.

"Ipak bez obzira na sve takse, ima kupaca na Kosovu koji žele naše proizvode", rekao je on i dodao da sa juga Srbije sa kosovskim firmama najviše sarađuju firme iz Preševa, Bujanovca, Medveđe i Vranja.

Prema podacima komore u Leskovcu, pre dve i po decenije proizvođači voća i povrća iz Leskovca i Vranja prodavali su mesečno na kosovskim pijacama robu u vrednosti između 500.000 i 700.000 tadašnjih maraka.

Jović je, takođe, primetio da to što ne postoji saradnja privrednika preko komora u Beogradu i Prištini "vešto koriste privredne komore Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Turske, čiji privrednici bukvalno opsedaju Kosovo i Metohiju".

"Mi kao Regionalna komora Leskovac zvanično sarađujemo sa komorom u Kosovskoj Mitrovici", istakao je on.

Jović je, pored toga, ukazao da privrednici ne treba da gledaju samo na kosovsko tržište, već i tržište Albanije, za koje bi Kosovo bilo samo tranzit.

 

Tagovi: Kosovo, prodaja, roba

Share