Ministarstvo: Nije moglo biti izvoza pšenice zatrovane olovom

Iz Srbije u Makedoniju nije mogla biti izvezena pšenica sa nedozvoljenim nivoom olova, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

BEOGRAD - Iz Srbije u Makedoniju nije mogla biti izvezena pšenica sa nedozvoljenim nivoom olova, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Makedonska Agencija za hranu i veterinarstvo saopštila je u četvrtak da je u tri od pet uzoraka pšenica, koja je još pre više od mesec danas uvezena iz Srbije u Makedoniju, laboratorijskom superanalizom utvrđen nedozvoljeni nivo olova.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije ističu da do takve isporuke nije moglo ni doći, jer je prilikom izvoza neophodna potvrda o analizi ispravnosti pšenice.

Kako je objašnjeno, da bi se dobila potvrda o ispunjenosti uslova u pogledu bezbednosti hrane, potrebno je, između ostalog, priložiti rezultate ispitivanja na prisustvo teških metala, pesticida i mikotoksina.

Makedonska Agencija za hranu je ispitivala pet pošiljki pšnice iz Srbije, ukupne težine 330.220 kilograma. Direktor te agencije Dejan Runtevski izjavio je da je superanalizom u tri uzorka "utvrđeno je prisustvo teških metala minimalno iznad dozvoljenih koncentracija".

U ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da iz Skoplja o tome nisu dobili nikakav zvaničan dopis.

Tagovi: Ministarstvo, reagovanje, pšenica, izvoz, Makedonija

Share