Privredna komora Slovenije protiv objave imena dužnika

Slovenačka privredna komora pozvala je vladu u Ljubljani da spreči objavljivanje spiska poreskih dužnika s dugom većim od 5.000 evra.

Screenshot video Tanjug/M. Trošić, ilustracija

LJUBLJANA - Slovenačka privredna komora pozvala je vladu u Ljubljani da spreči objavljivanje spiska poreskih dužnika s dugom većim od 5.000 evra.

Poreska uprava trebala bi da prvi takav "stub srama" za porezne dužnike objaviti 15. aprila, nakon čega bi se periodično ažurirao novim podacima, javlja regionalni portal Seebiz.

Takvu objavljivanje podataka, koji su ranije tretirani kao poverljivi, omogućio zakon o poreskom postupku usvojen krajem prošle godine.

"Objavljivanje spiska poreskih dužnika izuzetno je radikalan potez i uvereni smo da će izazvati više štete nego koristi", navedeno je u saopštenju za javnost.

Privredna komora zato slovenačkoj vladi preporučuje da zakonskim izmenama onemogući objavljivanje podataka s imenima i adresama preduzeća i pojedinaca čije su nepodmirene poreske obaveze starije od tri meseca, a koje prelaze iznos od 5.000 evra.

Slovenački mediji koji se pozivaju na službene podatke navode da će se na popisu takvih dužnika naći 15.917 pravnih i fizičkih lica čije su ukupne obaveze prema državi sa 25. martom ove godine iznosile 929 miliona evra.

Od toga iznosa, oko 350 miliona evra duguje više od 11.000 pojedinaca, odnosno fizičkih lica. Ostatak čine dugovi preduzeća od kojih je deo završio u stečaju, pa država dug ne može da naplati.

U privrednoj komori upozoravaju da se na spisku poreskih dužnika mogu naći i oni koji s porezom kasne iz objektivnih razloga ili nelikvidnosti, te oni protiv kojih poreski postupci još nisu pravosnažno završeni.

Tagovi: Komora, Slovenija, dužnici, imena, objava

Share