Jocković: Očekujemo znatno bolju setvu kukuruza nego lane

Obilnije kiše ovih dana, uz prethodne zimske padavine, značajno će nadoknaditi lanjski nedostatak vlage u zemljištu i tako stvoriti uslove za dobru prolećnu setvu i veće prinose najvažnijih poljoprivrednih kultura, izjavio je danas...

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

NOVI SAD - Obilnije kiše ovih dana, uz prethodne zimske padavine, značajno će nadoknaditi lanjski nedostatak vlage u zemljištu i tako stvoriti uslove za dobru prolećnu setvu i veće prinose najvažnijih poljoprivrednih kultura, izjavio je danas upravnik Odeljenja za kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Djorđe Jocković.

Iako su padavine i niske temperature odložile početak sejanja pojedinih ranijih biljnih vrsta, to neće doneti ozbiljnije probleme, jer se uskoro očekuje stabilizovanje vremenskih prilika i porast temperatura zemljišta tako da bi setva kukuruza i drugih biljaka mogla da počne od sredine ovog meseca, rekao je Jocković Tanjugu.

Podsetivši da je optimalni rok za setvu kukuruza između 15. i 25. aprila, on je naglasio da "naši zemljoradnici jedva čekaju" lepo vreme da sa svojom mehanizacijom uđu u njive i za oko dve sedmice uspešno obave taj veliki i važan posao.

Jocković očekuje da će i ovog proleća u Srbiji najrasprostranjenija ratarska kultura zauzeti uobičajene površine od oko milion i 150.000 hektara i podseća da je kukuruz za naše zemljoradnike, kako sami kažu, "banka u rukama" i zato ga i najviše seju.

Taj ugledni stručnjak je napomenuo da su poljoprivrednici ovladali procesom proizvodnje kukuruza, ali je upozorio da bi ratari trebalo masovnije da posećuju zimska savetovanja kako bi tu proizvodnju još više unapredili i ostvarili znatno veće prinose od dosadašnjih.

Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao i ostale semenske kuće koje deluju na našem tržištu, ima odlične hibride, koji mogu da daju visoke prinose ali je u tom procesu "najveća rezerva sada u agrotehnici", istakao je Jocković.

Naglašavajući da su za primenu odgovarajućih količina mineralnih đubriva, kvalitetnih herbicida i drugih agrotehničkih mera neophodna znatno veća finansijska ulaganja kako bismo podigli prosečne prinose, on je izrazio nadu da će država učiniti sve da u narednom periodu mnogo više pomogne zemljoradnicima.

"Mora se ulagati u poboljšanje agrotehnike kako bi proizvođači stabilizovali prinose kukuruza na oko šest do sedam tona po hektaru, što znači da ne bude oscilacija kao ranije, kada je u Srbiji 2000. godine prosečno ubrano 2,5 tona a 2005. godine 6,5 tona po hektaru", rekao je Jocković.

U Institutu nastoje, dodao je on, da našim zemljoradnicima svake godine ponude sve bolje hibride pa su tako i za predstojeću setvu spremljeni i neki novi, tako da ratari mogu da biraju sortiment na osnovu toga da li žele da kombajniraju kukuruz, da beru u klipu ili da ga koriste za silažu.

Veoma kvalitetnog semena kukuruza ima dovoljno, a Institut je obezbedio širi spektar onih svojih proverenih hibrida, koji su se veoma dobro pokazali u "stresnim, sušnim godinama" kakva je bila prethodna, kazao je Jocković, podsećajući da su stručnjaci te naučne kuće i semenske kompanije stalno na raspolaganju zemljoradnicima za savete.

Video galerija:

Tagovi: Kukuruz, setva, očekivanja

Share