Milošević: Potreban poseban fond za obnovu srpske flote

Za oživljavanje srpske brodogradnje i brodarstva potrebno je osnovati poseban fond iz kojeg bi se finansirala obnova postojećih i izrada novih brodova, izjavio je danas direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova...

Foto Tanjug/D. Peternek, ilustracija

BEOGRAD - Za oživljavanje srpske brodogradnje i brodarstva potrebno je osnovati poseban fond iz kojeg bi se finansirala obnova postojećih i izrada novih brodova, izjavio je danas direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu  Slobodan Milošević.

"Očekujemo pomoć države", rekao je Milošević Tanjugu dodajući da bi obnova brodogradnje pokrenula prateću industriju, a pre svega metalski kompleks.

On je istakao da bi obnova flote, takođe, dosta uticala na otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Milošević je kazao da je Ministarstvo saobraćaja pokrenulo inicijativu za oživljavanje domaće brodogradnje i da će Uprava vrlo brzo napraviti plan kakva flota je potrebna Srbiji i kako bi mogao da se sprovede.

"Predložićemo da se formira poseban fond iz kojeg bi se finsnasirala izgradnja novih plovnih objekata, koji bi za privredu bili veoma isplativi", naveo je on.

Privrednici će moći, prema njegovim rečima, da kupuju nove brodove putem kredita ili lizinga i da ih otplaćuju zahvaljujući velikim uštedama na gorivu i popravkama.

Milošević je kazao da bi država sa novom flotom mogla dosta da   uštedi i zaradi dobijanjem novih poslova, pa će se novac vraćati u fond i "vrteti u krug".

To će biti jedan od predloga, ali videćemo kako će se drugi izjasniti, napomenuo je on.

"Pošto smo poljoprivredna zemlja potrebna nam je flota za prevoz žitarica, ali i za prevoz rude, nafte i naftnih derivata zbog NIS -a. Potrebno je, takođe, uključiti u vodni transport i kontejnerski prevoz robe", istakao je Milošević.

Brodovi srpske flote su u proseku stariji od 40 godina.

On je, ipak, rekao da nije tačno da Srbija više nema svoju flotu, navodeći da je trenutno upisano 939 plovnih objekata - brodova, skela, barži..., ali da je trenutno aktivno između 320 i 330.

Prema njegovim rečima, u Srbiji povremeno bude aktivno i više od 600 brodova, što zavisi od ukupne privredne aktivnosti i obima posla.

"Ne bih se složio da će rumunski brodovi preuzeti primat u tranzitu Dunavom ako ne budemo obnovili flotu. Saslušali smo sugestije (Evropske komisije), ministar je odmah izdao nalog da sagledamo stanje naše flote i pokrenuta je inicijativa za obnovu flote", rekao je Milošević.

On je izrazio uverenje da će vlada finansijski podržati obnovu srpskog brodarstva i brodogradnje, jer bez pomoći države to neće biti ostvarivo.

Milošević je istakao da u našoj zemlji treba da sazre svest da je vodni transport najjeftiniji i da se sve zemlje dunavskog sliva oštro međusobno bore za tržište u toj oblasti.

Ministarstvo saobraćaja je ranije najavilo da će uložiti ukupno 345 miliona evra u unapređenje plovnih puteva Dunava, Save, Tise i kanala Dunav - Tisa - Dunav.

Predviđeno je ulaganje 267,7 miliona evra u 29 projekata na Dunavu, 14,4 miliona evra u 13 projekata na Savi, 16 miliona evra u devet projekata na Tisi i 47 miliona evra u kanal Dunav - Tisa - Dunav za 30 projekata.

Srbija ima mrežu plovnih puteva od ukupno 1.680 kilometara, od 36.000 kilometara evropske vodne mreže.

U evropskim zemljama se na rekama realizuje 40 odsto ukupnog transporta.

Galerija fotografija:

Tagovi: Brodogradnja, brodarstvo, obnova, flota

Share