Stepišnik: Privredni oporavak jedini spas za Sloveniju

Ministar privrede Slovenije Stanko Stepišnik izjavio je da tu državu iz sadašnje krize može spasti samo privredni oporavak, kao i da bi situacija u kojoj bi Ljubljana morala da traži međunarodnu finansijsku

Screenshot Video Tanjug

LJUBLJANA - Ministar privrede Slovenije Stanko Stepišnik izjavio je da tu državu iz sadašnje krize može spasti samo privredni oporavak, kao i da bi situacija u kojoj bi Ljubljana morala da traži međunarodnu finansijsku pomoć bio poraz za sve.

"Dođe li 'trojka', verovatno bih dao ostavku. Ali to ne bi bio moj neuspeh nego neuspeh svih nas i poraz za državu koji bi izazvao duboke društvene promene. Ne znam da li to mi Slovenci kao radni ljudi zaslužujemo, ali ako dođe do toga izgubićemo više mladih generacija koje će otići u inostanstvo", rekao je Stepišnik u razgovoru za poslovni list  Fajnens, a prenosi Seebiz.

Ministar privrede član je stranke Pozitivna Slovenija (PS) premijerke Alenke Bratušek i bivši zastupnik te stranke u parlamentu, a do ulaska u politiku niz godina je radio kao privrednik.

"Sloveniju mogu spasti samo nova radna mesta i dodana vrednost, jer nemamo rudnike zlata. Treba ubrzati privredni rast, ja ne vidim drugo rešenje", objasnio je Stepišnik.

On se založio da država finansijski pomogne grupi od pedesetak preduzeća koja imaju perspektivu i izvozni potencijal, ali gube konkurentnost zbog svoje zaduženosti i stanja u slovenačkim bankama.

Kako bi uštedeli u javnom sektoru, Stepišnik je predložio ideju u kojoj bi javni službenici s višim platama deo iznosa koji im pripada dobijali u državnim obveznicama, te stvaranje klime u kojoj bi Slovenci u novi privredni oporavak investirali deo svoje štednje koja po Stepišnikovoj oceni iznosi oko 15 milijardi evra.

U vezi privatizacije, Stepišnik je rekao da bi velika preduzeća poput Telekom Slovenije i Merkatora bilo moguce prodati potencijalnim investitorima uz neke uslove.

U slučaju Merkatora, precizirao je on, problem je to što postoji strah poljoprivrednih proizvođača i prehrambene industrije da bi mogli ostati bez najvažnijeg prodajnog kanala.

Tagovi: Slovenija, privreda, oporavak

Share