Grčka usvojila zakon za podsticanje investicija

Grčki parlament usvojio je kasno sinoć zakon o podsticanju privatnih investicija, što je ključni uslov za izlazak te zemlje iz recesije.

Grčki premijer Antonis Samaras (AP Photo/T. Stavrakis)

ATINA - Grčki parlament usvojio je kasno sinoć zakon o podsticanju privatnih investicija, što je ključni uslov za izlazak te zemlje iz recesije.

Novi zakon o podsticanju investicija ima za cilj da smanji birokratiju putem stvaranja šireg spektra projekata koji ispunjavaju uslove za brzo dobijanje dozvola i osnivanja nove agencije za investitore, prenosi Rojters.

Između ostalog, zakon po prvi put postavlja određena pravila za dobijanje dozvola i upravljanje hidro-avionima. Grčka, koja ima na stotine loše povezanih ostrva i veliku industriju turizma, kaže da će najnoviji zakon ohrabriti operatere hidro-aviona i poboljšati pristup mnogim odmaralištima.

"Ne možemo postići rast i zapošljavanje samo preko teorije, jer su nama pre svega potrebne nove investicije", izjavio je zamenik ministra za razvoj Notis Mitaraki.

Globalna finansijska kriza i stroge mere štednje, uvedene u okviru paketa pomoći dobijenog od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, uzrokovali su pad grčke ekonomije za skoro petinu u periodu od 2008.do 2012. godine, dok su investicije u istom periodu potonule za oko 60 odsto. Suočena sa birokratijom, korupcijom i sumnjama da li će uspeti da ostane u evrozoni, prezadužena Grčka se trenutno doživljava kao najgore mesto u Evropi za poslovanje i investicije.

Međutim, zvanična Atina i njeni međunarodni kreditori očekuju snažan rast investicija posle 2014. godine, koji će delimično biti podstaknut reformama koje su smanjile troškove rada i olakšale proces zapošljavanja i otpuštanja.

Tagovi: Grčka, investicije, recesija

Share