Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je pao na najniži nivo u periodu većem od četiri meseca u odnosu na dolar, nakon što je u četvrtak predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, dao akcenat na rizike asocirane sa stanjem u privredi evrozone, ukazujući da bi banka mogla da dodatno smanji kamatne stope.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Evro je pao na najniži nivo u periodu većem od četiri meseca u odnosu na dolar, nakon što je u četvrtak predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, dao akcenat na rizike asocirane sa stanjem u privredi evrozone, ukazujući da bi banka mogla da dodatno smanji kamatne stope.

ECB je u četvrtak zadržala kamatne stope nepromenjenim, što je bilo očekivano, ali je Dragi u svojim komentarima nakon donošenja odluke bio poprilicno obazriv. On je izjavio da će se monetarna politika ECB-a prilagođavati koliko god je potrebno, navodeći slabosti u ekonomiji evro zone.

Istovremeno on je istakao da inflacija nije trenutno prioritet, i da je u stvari u opadanju, dosta ispod dva procenta, neutrališući potrebu pooštravanja politike.

Evro je pao na minimum od 1,2745 dolara, što je najniži nivo od sredine novembra.Kasnije tokom trgovanja, evro se oporavio sa četvoroipomesečnog minimuma u odnosu na dolar, zato što je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi potvrdio svoju posvećenost da održi evrozonu u celini.

Dragi je izjavio da špekulacije oko raspada evro zone znatno potcenjuju politički kapital uložen u evro. On je dodao da nema mesta predvidanju da će Kipar napustiti evro zonu.

Analitičari su takođe izjavili da, iako su njegovi raniji komentari sugerisali da će se na dnevnom redu naci smanjenje kamatne stope, Dragi ih nije realizovao. Evro se na kraju trgovanja kretao na nivou od 1,2851, nakon naglog pada sa nivoa od 1,2745 dolara.

Lokalno tržište
EUR/RSD

U četvrtak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,70/112,00. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,55/85, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 11,50 miliona evra po prosečnom kursu od 111,8037. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na nivo od 111,60/90. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,50/80.

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 170 miliona dinara na nivou od 9,60.

Tagovi: Rajfajzen banka, kurs, dinar, evro

Share