Grčki ofšor računi pod istragom

Preko 100 grčkih ofšor računa naći će se pod istragom vlasti u toj zemlji, nakon što je jedna međunarodna novinska grupacija objavila informacije o preko 122.000 računa koji se nalaze u poreskim rajevima, saopštila je...

sxc.hu, svilen001, ilustracija

ATINA - Preko 100 grčkih ofšor računa naći će se pod istragom vlasti u toj zemlji, nakon što je jedna međunarodna novinska grupacija objavila informacije o preko 122.000 računa koji se nalaze u poreskim rajevima, saopštila je grčka vlada.

Zvaničnik grčkog ministarstva finansija, Haris Teokaris, potvrdio je Frans presu navode koje je izneo za grčki dnevnik Ta Nea, prenosi Frans pres. Ovu istragu je pokrenuo vašingtonski Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Istraga pod nazivom "Tajnost na prodaju:Unutar globalnog lavirinta ofšor novca", prati navodnu umešanost zvaničnika, njihovih porodica i saradnika u Francuskoj, Azerbejdžanu, Rusiji, Kanadi, Pakistanu, Filipinima, Tajlandu, Mongoliji i drugim zemljama.

U Grčkoj, samo četiri od 107 ofšor računa, koji su u vlasništvu grčkih državljana na Britanskim Devičanskim Ostrvima i drugim poreskim utočištima, zavedeno je u vladine poreske knjige.

Neki računi su povezani sa državnom kupovinom oružja, dok su na primer dva korišćena za kupovinu jahte "Kristina O", koja se nekada nalazila u vlasništvu legendarnog grčkog tajkuna Aritotela Onazisa, navodi Ta Nea.

"Pažljivo ćemo ispitati dokaze objavljene od strane ICIJ-a i pokušaćemo da ih iskoristimo u najboljoj mogućoj meri", izjavio je Teokaris za taj dnevnik.

Vlasnici grčkih ofšor računa očigledno su izvršni direktori preduzeća i brodovlasnici, ali takođe i građani srednje klase sa siromašnijeg severa zemlje, dodaje Ta Nea.

 

Tagovi: Grčka, ofšor, istraga, računi, Kipar, banke, ekonomija

Share