Nepostizanje dogovora Beograda i Prištine bilo bi dramatično za ekonomiju

Nepostizanje dogovora u dijalogu između Beograda i Prištine, odnosno obustavljanje evrointegrativnih tokova zemlje, dovelo bi do dramatičnih posledica po ekonomiju i životni standard građana...

sxc.hu/iprole, ilustracija

BEOGRAD - Nepostizanje dogovora u dijalogu između Beograda i Prištine, odnosno obustavljanje evrointegrativnih tokova zemlje, dovelo bi do dramatičnih posledica po ekonomiju i životni standard građana, tvrdi saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Djogović.          

Djogović je, na današnjoj konferenciji za novinare, ocenio da bi, u slučaju da se ne postigne sporazum, Srbija bila stavljena u poziciju "vagona na slepom koloseku, i ušla bi u neizvesnu političku i ekonomsku sudbinu". 

Takva situacija, smatra on, dovela bi do pada poverenja stranih investitora, porastao bi rizik poslovanja na tržištu i pao kreditni rejting zemlje, što bi poskupelo dalje zaduživanje koje je zemlji trenutno neophodno, i sve to bi, kako kaže, "približilo Srbiju grčkoj krizi u punom kapacitetu".

"Takođe postoji mogućnost da postojeći investitori u državne hartije od vrednosti naprave postepeni otklon, što bi uticalo na smanjeni priliv deviza u zemlju i naglo slabljenje dinara, a posledično i rast cena i dalje erodiranje kupovne moći građana", naveo je Djogović.

On je istakao da bi, imajući u vidu postojeću ekonomsku situaciju u zemlji, negativne posledice nepostizanja dogovora bile sigurne, ali da se ne može znati u kom obimu.

Djogović je naglasio i da je do takvog stanja ekonomije dovela "neodgovorna ekonomska politika, prethodnih godina - neosmišljena privatizacija, slabljenje proizvodnih i izvoznih performansi, kao i 'narkomanska zavisnost' od inostranih izvora finansiranja zbog nereformisanog javnog sektora".          

Kako je naveo, nova vlada je u prvim mesecima napravila određene pozitivne pomake kroz "pročešljavanje" parafiskalnih nameta, pooštravanje fiskalne discipline, obustavljanje plaćanja naknade za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, rešavanje imovinsko-pravnih sporova na Koridoru 11.        

Djogović je ocenio da bi mnogi od tih pozitivnih signala mogli da budu neutralisani i da bi zemlja mogla da uđe u "tamni vilajet" ako budu obustavljene evropske integracije zemlje.

 

Tagovi: IZIT, pregovori, posledice

Share