Galup: Za građane Srbije ekonomija najveći izazov današnjice

Većina građana Srbije smatra da ekonomski problemi predstavljaju najveći problem današnjice, što je znatno iznad globalnog proseka.

Tanjug, J. Pap, ilustracija

BEOGRAD - Većina građana Srbije smatra da ekonomski problemi predstavljaju najveći problem današnjice, što je znatno iznad globalnog proseka.

Prema tradicionalnom godišnjem istraživanju agencije "WIN-Gallup International", čak 56 odsto građana Srbije u ekonomiji prepoznaje najveći globalni problem, a istog mišljenja je 38 odsto svetske populacije.

Podjednako kao i svetska populacija, skoro 40 odsto stanovnika Srbije smatra da socijalni problemi predstavljaju najveće probleme u svetu, dok se problemi razvoja u Srbiji smatraju znatno manje važnim u odnosu na svetski prosek, šest prema 14 odsto.

Siromaštvo, odnosno jaz između bogatih i siromašnih, za 25 odsto građane Srbije predstavlja ključni problem sa kojim se svet suočava, što je dvostruko više od proseka na globalnom nivou.

Istraživanje koje je krajem prošle godine u Srbiji sproveo "TNS Medium Gallup", kao član asocijacije "WIN-Gallup International", obuhvatilo je reprezentativni uzorak od 1.005 ispitanika. Poslednja globalna studija je obuhvatila 57.228 ljudi iz 56 zemalja sveta.

Tagovi: Galup, istraživanja, ekonomija

Share