Međunarodni kreditori nastavljaju reviziju u Grčkoj

Inspektori "trojke" (EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda) nastaviće ove nedelje sa proverom napretka Grčke u sprovođenju reformi.

Poslovnica Pireus banke u centru Atine (AP/T. Stavrakis, ilustracija)

ATINA - Inspektori "trojke" (EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda) nastaviće ove nedelje sa proverom napretka Grčke u sprovođenju reformi.

Provera je pauzirana nekoliko dana pre izbijanja bankarske krize na Kipru, koji je prošle nedelje sa "trojkom" dogovorio kredit pomoći vredan deset milijardi evra, prenosi agencija Frans pres. Pomoć isplaćena Grčkoj od 2010. je 20 puta veća.

Predstavnici međunarodnih kreditora će sutra nastaviti sastanke sa zvaničnicima Grčke, a od izveštaja "trojke" zavisi isplata sledeće tranše pomoći toj zemlji vredne 2,8 milijardi evra.

Grčkoj u aprilu na naplatu dospevaju obveznice vredne 3,6 milijardi evra, a u maju 3,2 milijarde evra. I pored toga, izvor iz tamošnjeg Ministarstva finansija navodi da Atina nema problem sa otplatom dugova.Konzervativni premijer Antonis Samaras je pod pritiskom koalicionih partnera, socijalista i umerene levice, da smanji poreski teret u vreme kada Grčka prolazi kroz četvrtu godinu budžetske štednje i šestu godinu recesije.

Prema uslovima koje je Atina prošle godine dogovorila sa kreditorima, broj radnika u javnom sektoru treba da bude smanjen za 25.000 u 2013. i ukupno 150.000 do kraja 2015. Takođe je potrebno ubrzati privatizaciju i dokapitalizovati najveće banke. Privredni rast koji se prvobitno predviđao za 2012, sada se ne očekuje pre 2014.

Tagovi: Grčka, revizori, krediti, banke

Share