Mrkonjić i Čepurin o unapređenju privredne saradnje

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin razgovarali su o privrednoj saradnji dve zemlje koja beleži stalni rast, izrazivsi uverenje da postoje mogućnosti za njeno povećanje u svim privrednim ...

Tanjug, R. Prelić (arhiva)

BEOGRAD - Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin razgovarali su o privrednoj saradnji dve zemlje koja beleži stalni rast, izrazivsi uverenje da postoje mogućnosti za njeno povećanje u svim privrednim segmentima, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

"Mogućnosti s kojima raspolažu Srbija i Rusija su garancija da saradnja u skorije vreme može da bude višestruko povećana praktično u svim privrednim segmentima", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Mrkonjić je upoznao Čepurina s aktuelnom situacijom u pogledu svih vidova saobraćajne infrastrukture, istakavši da je "veoma zadovoljan što će se aktiviranjem ruskog kredita, u visini od 800 miliona dolara, pokrenuti potpuna reahabilitacija srpske železničke infrastrukture".

Na sastanku je razmotrena i lista prioriteta planiranih radova za koje je opredeljen novac, a u sklopu predstojeće posete premijera Srbije Ivice Dačića Ruskoj federaciji.  Ministar Mrkonjić je istakao da je ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu strategijska odluka Vlade Srbije, koja nema alternativu niti mogućnost da se menja, prema usvojenom Master planu razvoja Srbije do 2027, dodajući da se isključivo velikim investicijama, koje će omogućiti korišćenje ruskog kredita, praktično pokreće kompletna privredna aktivnost.

Ambasador Čepurin konstatovao je "da je ulaganje u infrastrukturu centralno pitanje svake privrede, bez kojeg je nemoguće napraviti značajniji prosperitet".

"Kroz investiciju koju želimo da aktiviramo u obnovu železničke infrastrukture, u najkraćem roku pokrenućemo upravo novi razvojni ciklus, povećati broj zaposlenih, ubrzati protok robe i kapitala. Veoma nam je značajna podrška Ruske federacije. Naši privredni odnosi iz godine u godinu beleže rast", rekao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, "Rusija ima kvalitetne stručnjake, opremu visokih tehničkih karakteristika, i radujemo se što ćemo zajedno modernizovati srpsku železnicu".

Čepurin je naglasio da Srbija treba da sarađuje sa svim zemljama, te da je za njenu  budućnost "centralno i ključno životno pitanje razvoj infrastrukture".

Mrkonjić i pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Milorad Ilić informisali su ruskog ambasadora o kontigentima vezanim za obavljanje drumskog transportnog saobraćaja, s obzirom na stalni rast robne razmene između dve prijateljske zemlje. Prema važećem sporazumu odobreni broj transportnih dozvola između dve zemlje nije dovoljan, pa je ambasador izrazio spremnost da se i ovo pitanje efikasno reši na narednom sastanku mešovite komisije.

Državni sekretar u ministarastvu saobraćaja Miodrag Poledica obavestio je Čepurina o stepenu saradnje u železničkom saobraćaju i pripremljenom sporazumu između Srbije i Ruske federacije koji će vrlo brzo biti potpisan, kao i o primeni sporazuma u rečnom saobraćaju. On je istakao da je saradnja u vazdušnom saobraćaju na visokom nivou i da "srpska nacionalna aviokompanija Jat i ruski Aeroflot u zimskom periodu ostvaruju sedam frekvencijaa, a u letnjem se taj broj udvostručuje".

Ambasador Čepurina je rimetio i ogromni potencijal koji Srbija mora da iskoristi kad je reč o razvoju i eksploataciji turističke ponude.

"Srbiju na godišnjem nivou poseti samo 20.000 turista iz Rusije, Crnu Goru preko 200.000 hiljada. Imate divne planine, banje, jezera, veliko istorijsko i arhitektonsko nasleđe. Mnogo toga što možete da ponudite turistima", rekao je Čepurin.

On je naveo da se na tom planu moraju učiniti određeni napori kako bi se iskoristio interes ruskih građana da borave u Srbiji, a on sigurno nije zanemarljiv.

"Naše velike kompanije koje rade na ovom prostoru sasvim sigurno mogu da pronađu interes, ali na vama je da pokrenete inicijativu i iskoristite sve prirodne blagodeti kojima raspoložete", zaključio je Čepurin, izrazivši uverenje da će svi započeti poslovi na planu infrastrukture vrlo brzo dobiti zamajac, kao i sveobuhvatna saradnja između Rusije i Srbije

Tagovi: Mrkonjić, Čepurin, privredna saradnja

Share