Proizvodnja i prodaja "prošeka" nije zabranjena

Bivši državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Božić demantovao je saopštenje tog resora da nakon ulaska Hrvatske u EU, a jula mora prestati proizvodnja i prodaja dalmatinskog vina “prošek” ...

F. Krainčanić, ilustracija

ZAGREB - Bivši državni sekretar  u hrvatskom  Ministarstvu poljoprivrede Miroslav Božić demantovao je saopštenje tog resora da nakon ulaska Hrvatske u EU, a jula mora prestati proizvodnja i prodaja dalmatinskog vina “prošek” zato jer Italija ima proizvod sličnog naziva “proseko”.

“Proizvođači prošeka u Hrvatskoj mogu bez ikakvih problema nastaviti s proizvodnjom i stavljanjem na tržište "prošeka" i nakon ulaska Hrvatske EU…Nigde u pristupnom sporazumu sa EU, ni u bilo kojem drugom važećem službenom dokumentu ne postoji nikakva preuzeta obveza iz koje bi proizlazilo da se od toga datuma u Hrvatskoj mora prestati s proizvodnjom ili označavanjem proizvoda s nazivom 'prošek'”, poručio je Božić koji je jedan od glavnih pregovarača s EU u oblasti poljoprivrede.

Zagrebački “Večernji list” navodi da je saopštenje ministra Tihomira Jakovine odaslato na asrese svih 27 proizvođača “prošeka” i potpredsednika vlade Nevena Mimice i Vesne Pusić “najnoviji gaf” ministra Tihomira Jakovine.

Jakovinino je ministarstvo, naime, svega tri meseca pre ulaska u EU, objavilo na svojim internet stranicama da Hrvatska 1. jula neće moći u EU da unese “prošek” samo zato što, iako je reč o posve različitih proizvodima, to ime podseća na italijansko penušavo vino  “proseko”.

“Ili je u pitanju loša namera ili neznanje, no takvo ponašanje traži odgovornost ministra Jakovine”, rekao je porptarol bivšeg ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić koji je i predsednik Odbora opozicionig HDZ-a za medije.

Internet obaveštenje Ministarstva poljoprivrede je u međuvremenu povučeno, piše list.

Božić, naime, tvrdi da nitko u pregovorima sa EU nije ni zahtevao prestanak proizvodnje prošeka nego je Europska komisija zatražila da se povuče zahtev za njegovim uvrštenjem na listu tradicionalnih izraza kako očekivano protivljenje Italijana ne bi zaustavilo okončanje pregovora s EU.

Hrvatskim proizvođačima, međutim, niko ne može osporiti pravo na proizvodnju "prošeka" pod tim imenom, čak ni nakon ulaska u EU, ni da pokrenu postupak za uvrštenje "prošeka" na listu tradicionalnih izraza, rekao je Božić.

On tvrdi da korišćenje naziva “prošek” ne može osporiti ni administracija u Briselu niti bilo ko u hrvatskoj administraciji.

Jedini koji bi to mogli su italijanski proizvođači “proseka” koji su to ime zaštitili na važećoj listi tradicionalnih izraza EU.

No i tada bi morali dokazati dve stvari - da se potrošači EU dovode u zabludu u pogledu vrste proizvoda ili da postoji namera, da proizvođači "prošeka" svesno dovode potrošače u zabludu.

 

Tagovi: Hrvatska, EU, prošek

Share