Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je u utorak oslabio u odnosu na dolar i jen zbog pritiska iz evrozone, gde podaci ukazuju na kontrakciju privrede u regionu prošlog meseca.

Rajfajzen banka

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Evro je u utorak oslabio u odnosu na dolar i jen zbog pritiska iz evrozone, gde podaci ukazuju na kontrakciju privrede u regionu prošlog meseca.

Ova vest je prouzrokovala očekivanja da će se predsednik ECB-a, Mario Dragi, na monetanom sastanku u četvrtak obratiti mnogo obazrivijim tonom i mogao bi nagovestiti moguće smanjenje kamatnih stopa. Evro je na kraju dana oslabio 0,1 procenat na 1,2834 dolara, zadrzavši se blizu četvoromesečnog minimuma od 1,2750 dolara koji je zabeležen prošle nedelje.

Stopa nezaposlenosti u evro zoni se, prema objavljenim podacima, povećala na 12 procenata u februaru, što analiticari smatraju rekordno visokom stopom. Dolar je bio stabilan u toku dana na 93,20 jena, i ojačao je usled prijavljene povećane tražnje od strane azijskih centralnih banaka, nakon ranije zabeleženog nivoa od 92,57 jena, što je najniži nivo od 1. marta, prateći neimpresivne podatke o nivou proizvodnje koji su objavljeni u ponedeljak.

Prema izjavama analitičara, investitori su verovatno koristili dobitke na jenu kao priliku da ga prodaju na višem nivou pre monetranog sastanka koji će Centralna banka Japana održati 3-4. aprila. Evro je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na jen na 119,60 jena, izjednačavajući gubitke, nakon dostizanja petonedeljnog minimuma od 119,15 jena.

LOKALNO TRŽIŠTE

EUR/RSD

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,15/45. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je postepeno oslabio do nivoa od 111,50/80, uz fluktuacije od pet para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 46,30 miliona evra po prosečnom kursu od 111,6178. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao do nivoa od 111,35/65. Tržište se zatvorilo na nivou od 111,45/75.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 380 miliona dinara na nivou od 9,40.

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, devizni kurs, dinar, evro

Share