Poštanska štedionica najverovatnije preuzima RBV

Razvojnu banku Vojvodine (RBV) će najverovatnije preuzeti Poštanska štedionica (PŠ), a taj proces biće završen 5. aprila, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman za današnji novosadski Dnevnik.

Zgrada Poštanske štedionice u Novom Sadu (Tanjug/ J. Pap,ilustracija)

NOVI SAD – Razvojnu banku Vojvodine (RBV) će najverovatnije preuzeti Poštanska štedionica (PŠ), a taj proces biće završen 5. aprila, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman za današnji novosadski Dnevnik.

On je napomenuo da predstavnici pokrajine nisu učestvovali u pregovorima o preuzimanju RBV, nego da su taj postupak vodili predstavnici republičkog Ministarstva finansija. Odluka o gašenju RBV doneta je na osnovu sporazuma pokrajinske i republičke vlade u decembru prošle godine, prema kojem se deo imovine i sredstava te banke prenosi na novoformirani Razvojni fond Vojvodine, dok bi drugi deo trebalo da preuzme druga zainteresovana banka.

Komentarišući nedavni poziv iz Demokratske stranke Srbije (DSS), da pokrajinska vlast odgovori na pitanje šta se dešava sa "Tesla bankom" u Hrvatskoj, čiji je suosnivač pokrajina, Radoman je rekao da je "stvar politike kako će se to pitanje rešiti".

On je dodao da bi bilo logičnije da je DSS to pitanje postavila republičkim organima jer, kako je naveo, Republika Srbija ima najveći ulog u toj banci.

"Udeo pokrajine u 'Tesla banci' iznosi 29 odsto a republike 33 procenta, dok ostatak predstavlja hrvatski kapital, odnosno udeli nekoliko hrvatskih firmi”, kazao je Radoman i dodao da će se razgovarati o rešavanju tog pitanja, i da će se videli da li će se ići na "povećanje uloga, dokapitalizaciju ili nešto treće".

Tagovi: Poštanska štedionica, Razvojna banka Vojvodine, banke

Share