Pupovac: "Tesla banka" nije pred bankrotom

“Tesla banka” u Zagrebu nije pred bankrotom, ali joj je neophodan dodatni kapital da bi nastavila rad i proces dokapitalizacije je u toku, izjavio je danas predsednik Nadzornog odbora te banke Milorad Pupovac.

Tanjug, Z. Žestić (arhiva)

NOVI SAD/ZAGREB - “Tesla banka” u Zagrebu nije pred bankrotom, ali joj je neophodan dodatni kapital da bi nastavila rad i proces dokapitalizacije je u toku, izjavio je danas  predsednik Nadzornog odbora te banke Milorad Pupovac.

Pupovac je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da, zbog zaštite njenog poslovanja, ne može da kaže na koji način se obavlja dokapitalizacija te banke, čiji većinski deo kapitala ima Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine. On je izrazio uverenje da će uspešno biti obavljeno dokapitalizovanje banke.          

Napominjući da se ulažu napori na osiguravanju dokapitalizacije banke, unutar i izvan Hrvatske, Pupovac je istakao da bi dodatni kapital od deset miliona evra bio optimalan, mada bi prema njegovim rečima, “Tesla banka” mogla da funkcioniše i s manje novca.  “Tesla banka” nije pred bankrotom i može da nastavi funkcionisanje, kazao je on i dodao da je ta banka smanjila svoje kreditne aktivnosti upravo zbog toga da ne bi ugrozila osnovnu likvidnost.

“Uprava banke radi na tome da osigura neophodna sredstva za dokapitalizaciju, razgovara sa relevantnim partnerima i mi verujemo da će taj proces biti uspešno priveden kraju”, istakao je Pupovac, koji je i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke, poslanik u Saboru Hrvatske i predsednik Srpskog narodnog veća.  

Prema finansijskim podacima, koji su dostupni na internet stranici “Tesla banke”, ta banka, od osnivanja 2011. godine, beleži gubitke pa je do sada više puta dokapitalizovana.

Ovih dana je Demokratska stranka Srbije zatražila od predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da objasni šta se dešava sa “Tesla bankom” u Zagrebu, i upitala da li će, posle Razvojne banke Vojvodine, biti likvidirana i ta banka, u kojoj većinski udeo ima naša pokrajina.       

Hrvatski Poslovni dnevnik je krajem prošlog meseca objavio da je “Tesla banka”, posle dve godine borbe za uspeh na tržištu, na prekretnici zbog manjka kapitala za poslovanje, kao i da, zbog toga što postojeći vlasnici nisu voljni da dalje ulažu u tu banku, ona intenzivno traži strateške investitore.

 

Tagovi: Hrvatska, Tesla banka, bankrot

Share