Za "Župu" zainteresovane ozbiljne inostrane kompanije

Za kupovinu hemijske industrije "Župa" iz Kruševca zaintresovane su ozbiljne inostrane kompanije i prodaja tog preduzeća bi mogla da se obavi već sa prvim objavama javnih poziva, u drugoj polovini maja...

Foto skrinšot Tanjug video

KRUŠEVAC - Za kupovinu hemijske industrije "Župa" iz Kruševca zaintresovane su ozbiljne inostrane kompanije i prodaja tog preduzeća bi mogla da se obavi već sa prvim objavama javnih poziva, u drugoj polovini maja, rekla je danas zamenik direktora Agencije za privatizaciju Olivera Aranđelović.                  

Ona je navela da je u istom periodu planirana i licitacija dela imovine drvno-prerađivačke industrije "Savremeni dom".                  

Aranđelović je na konferenciji za novinare objasnila da su se Agenciji za privatizaciju u poslednja tri meseca, kada je objavljeno da je HI "Župa" podeljena u četiri celine, javilo sedam - osam zaintresovanih kompanija.

"Župa" je najbolji primer, kaže Aranđelović, kako je vreme prodaje celokupnih kompanija takoreći prošlost, odnosno da je to vrlo teško ostvarivo, jer je gotovo nemoguće naći kupca koji bi mogao da podnese teret velikih dugovanja iz prethodnog perioda.                       

"Sa ogromnim dugovanjima koje 'Župa' ima, nemoguće je naći nekog da izdvoji 25 - 30 miliona evra samo da podmiri obaveze", objasnila je Aranđelović.            

Govoreći o mogućnostima posle podele preduzeća, ona je navela da bi se recimo investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogao ponuditi deo ove hemijske industrije, koji tretira premikse i stočnu hranu. Istovremeno, veliku šansu da nađe partnera je i drvno - prerađivačka industrija “Savremeni dom”, u čijem je delu turska “Erste” kompanija već pokrenula probnu proizvodnju.                       

Kako je prilikom potpisivanja ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji sa "Savremenim domom" najavio vlasnik te turske kompanije Muamer Ozđan, "Erste" bi za početak trebalo da zaposli 35 radnika za proizvodnju nameštaja i PVC stolarije. Tada su najavljena i ulaganja od tri miliona evra i saopšteno da je ova kompanija zaintresovana za privatizaciju tog preduzeća.                    

Zamenica direktora Agencije za privatizaciju rekla je da je ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa kompanijom "Erste" već potpisan, izrazivši nadu da je to prvi korak u procesu privatizacije.

 

Tagovi: Kruševac, Župa, investitori

Share