Bankari: Mađarska je noćna mora za bankarstvo

Četvrta najveća italijanska banka Banko popolare je saopštila danas da je postigla dogovor o prodaji svoje mađarske filijale domaćoj kreditnoj instituciji Magnet bank za pola miliona evra.

sxc.hu/olddocks, ilustracija

MILANO - Četvrta najveća italijanska banka Banko popolare je saopštila danas da je postigla dogovor o prodaji svoje mađarske filijale domaćoj kreditnoj instituciji Magnet bank za pola miliona evra.        

Italijanska firma je stekla svoju mađarsku filijalu 2007. godine, a tamošnje tržište napušta kao prva italijanska banka. Banko popolare je navela u saopštenju da prodaja mađarske filijale neće uticati na njene fianansijske rezultate.

Najveća italijanska komercijalna banka Inteza Sanpaolo je prošlog meseca najavila da će smanjiti svoje prisustvo u Mađarskoj, pošto su je gubici na tom tržištu u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, gurnuli u "crveno". Grupa Inteza Sanpaolo je situaciju u Mađarskog nazvala "noćnom morom" bankarstva, prenosi slovačka agencija SITA.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošlog meseca rekao da u zemlji ima previše stranih banaka. Vlada će, prema njemu, izgraditi sistem državnog bankarstva sa ciljem da poboljša dostupnost kredita. Osnova tog sistema trebalo bi da bude mreža štedionica, čiji je vlasnik postala mađarska država kada je prošle godine otkupila udeo u banci Takarekbank.          

Najavljena izgradnja sistema bankarstva pod državnom kontrolom predstavlja najnoviju inicijativu mađarske vlade koja je u poslednje tri godine uznemirila investitore i međunarodne institucije.

Među ostale kritikovane korake, spadaju najveći bankarski porez u Evropi i vanredno oporezivanje energetskih, maloprodajnih i telekomunikacijskih firmi.

 

Tagovi: Italija, Mađarska, bankarstvo

Share