Stanković: Ne pomaže ni socijalna korpa već samo rast BDP

Socijalna korpa može samo delimično da ublaži ekstremno nepovoljnu situaciju pada kupovne moći i životnog standarda, ocenio je ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Screenshot video Tanjug, ilustracija

BEOGRAD - Socijalna korpa može samo delimično da ublaži ekstremno nepovoljnu situaciju pada kupovne moći i životnog standarda, ocenio je ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Životni standard stanovništa u Srbiji može se povećati samo rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP), što bi doprinelo većoj zaposlenosti i primanjima stanovništva, rekao je Stanković za Tanjug. On je podsetio da je prošle godine prosečnom domaćinstvu na raspolaganju bilo 51. 604 dinara, što je malo i skromno, pri čemu je za troškove hrane i pića odlazilo 42,9 odsto.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine iniciralo je dobrovoljnu akciju prodaje osnovnih životnih namirnica i sredstava za kućnu i ličnu higijenu u okvuru socijalne korpe koji su u proseku jeftiniji za 10 odsto od uobičajenih cena tih proizvoda u maloprodaji. Toj akciji koja je počela juče pridružilo se sedam trgovaca - Idea, Merkator S, DIS, Veropulos, Gomeks, Univereksport, Aman kao i devet proizvođača.  

Prosečna potrošačke korpa u januaru ove godine vredela je 64.449 dinara i za njeno pokriće bilo je potrebno 1,64 prosečnih zarada od 39.197 dinara. U odnosu na januar 2012. godine, prosečna potrošačka korpa bila je veća za 15,19 odsto. Stanković je napomenuo da su na svetskom tržištu pale cene hrane za oko 15 procenata i da stabilne cene treba očekivati u Srbiji.

"Nešto veća projektovana poljoprivredna proizvoda trebalo bi da omogući stabilizaciju cena, bogatiju ponudu čak i pojeftinjenje nekih proizvoda", naveo je on.

Prema Stankoviću, mogu se očekivati niže cene ulja i šećera, cena hleba "sava" biće nepromenjena do septembra, a sva su očekivanja da će zbog dobrog roda pšenice sporazum sa pekarima biti produžen do kraja godine.

Tagovi: BDP, socijalna korpa, Privredna komora Srbije

Share