BIH pretposlednja po broju turista u jugoistočnoj Evropi

Prihod od turizma u BiH u 2011. godini iznosio je 533 miliona KM (272,4 miliona evra), ili dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a broj zaposlenih koji direktno rade u turizmu iznosio je 22.000 ili 1,8 posto od

Tanjug, Iva Antić, ilustracija

SARAJEVO - Prihod od turizma u BiH u 2011. godini iznosio je 533 miliona KM (272,4 miliona evra),  ili dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a broj zaposlenih koji direktno rade u turizmu iznosio je 22.000 ili 1,8 posto od ukupnog broja zaposlenih.

"Pokazatelji kažu da je u prošloj godini 750 hiljada turista posetilo BiH, što je pretposlednje mesto u jugoistočnoj Evropi. Iza BiH je samo Makedonija. Slicno je i sa ostalim zemljama regiona, Srbijom koja je ostvarila svega dva miliona turista", kaže za Avaz direktor Centra za strateška istraživanja iz Beograda, Slobodan Nešković.

On kao dobar i pozitivan primer navodi Albaniju, koja je u toku prošle godine ostvarila 4,1 miliona turističkih noćenja.

"BiH ima sjajne uslove za razvoj turizma, pre svega planinskog i banjskog pa i morskog. Ovaj deo banjskog, kao i velnes i spa turizma nije u najboljoj meri iskorišćen", smatra Nešković.

U zemljama Evropske unije stanje je drugačije, jer se u sektoru turizma ubire 4,5 posto deviznih prihoda i ostvaruje 5,5 posto BDP-a, a zapošljava se šest posto radne snage.

Profesor Visoke poslovne škole u Zagrebu, Ivo Andrijanić, kaže da je ponuda u oblasti turizma u BiH itekako siromašna, ako se uzmu u obzir svi potencijali koji postoje.

"BiH ima jednu od najlepših destinacija na svetu, samo je treba znati iskoristiti. Neophodno je napraviti dobar marketing. BiH je i do sada bila poznata u svetu, ali ne po svemu dobrome, a sada su se stekli uslovi da se ovaj raj na zemlji pretvori u dobru turističku destinaciju za ljude iz celoga sveta", poručuje Andrijanić.

Tagovi: BIH, turizam, jugoistočna Evropa

Share