Afera "aflatoksin" prepolovila izvoz hrane

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prva dva meseca 2013. godine iznosi 52,6 miliona dolara, što je za 57,4 odsto manje nego u istom periodu lane...

Tanjug,Z. Žestić, ilustracija

BEOGRAD - Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za prva dva meseca 2013. godine iznosi 52,6 miliona dolara, što je za 57,4 odsto manje nego u istom periodu lane, objavila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Spoljnotrgovinsku razmenu Srbije robom poljoprivredno-prehrambenog porekla, u periodu januar-februar karakteriše nastavak tendencije pada izvoza, rasta uvoza i značajno smanjenje suficita.

U tom periodu ostvaren je izvoz u vrednosti od 320 miliona dolara, što predstavlja pad od dva odsto u odnosu na rezultate iz lanjskog januara i februara, s učešćem u ukupnom robnom izvozu od 17 odsto Istovremeno, vrednost uvoza, u visini od 267,4  miliona dolara, veća je za 31,9 odsto, s učešćem u ukupnom robnom uvozu od 9,1 odsto. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 119,7 odsto.

Ekspert PKS Vojislav Stanković objasnio je, u izjavi Tanjugu, da su nepovoljni rezultati u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije posledica suše i smanjenog izvoznog obima ponude.

"Istovremeno, razlozi za nepovoljne izvozne rezultate su i pojava aflatoksina i nemogućnost izvoza mleka, mlečnih prerađevina i merkantilnog kukuruza", naveo je Stanković.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u periodu januar-februar 2013. su: rafinirani šećer od šećerne repe (28,4 miliona dolara), smrznuta malina (25,2 miliona dolara), rafinirano jestivo ulje od suncokreta (10,8  miliona dolara) i merkantilna pšenica (10,8 miliona dolara). Slede cigarete koje sadrže duvan (9,5 miliona dolara), merkantilni kukuruz (8,7 miliona dolara), slatki biskviti, vafli i oblande (7,7 miliona dolara), ostala bezalkoholna pića (7,6 miliona dolara) i sirovo sojino ulje (7,2 miliona dolara).

Posmatrano po odsecima, u izvozu dominiraju robne grupe: voće i povrće, s vrednošću od 71,5  miliona dolara i učešćem od 3,8 odsto u ukupnom robnom izvozu, i žita i proizvodi na bazi žita, u vrednosti od 57,5  miliona dolara, s udelom od tri odsto u ukupnom robnom izvozu.

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa ''nekonkurentnih'' proizvoda, koji se ne gaje u Srbiji - sirova kafa (14,2 miliona dolara), pomorandže (8,8 miliona dolara),  sveže banane (7,1 milion dolara) i mandarine, klementine i ostali agrumi (4,7 miliona dolara).           

Pred predstojeću setvu jarih biljnih kultura u izvozu su zastupljene i semenske robne grupe: kukuruz semenski hibridni (8,2 miliona dolara), seme šećerne repe (7,8 miliona dolara) i seme suncokreta (6,6 miliona dolara). Od ostalih proizvoda u uvozu visoku vrednost, od 18,1 miliona dolara, ostvarile su i uljane pogače i ostali čvrsti ostaci od soje. U uvozu su po ostvarenoj vrednosti najzastupljeniji odseci: voće i povrće - 54,2 miliona dolara (1,8 odsto u ukupnom uvozu) i kafa, čaj, kakao i začini - 33,8  miliona dolara (1,1 odsto u ukupnom uvozu).

 

Tagovi: Poljoprivreda, izvoz, rezultati

Share