Stanojević: Spekulacije da neko koči "Južni tok"

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević je u izjavi Tanjugu nazvao spekulacijama tvrdnje da neko u vladi Srbije koči "Južni tok" i naglasio da je urađeno sve što je bilo do resornog ministarstva vezano za taj projekat.

Foto skrinšot Tanjug video, ilustracija

BEOGRAD - Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević je u izjavi Tanjugu nazvao spekulacijama tvrdnje da neko u vladi Srbije koči "Južni tok" i naglasio da je urađeno sve što je bilo do resornog ministarstva vezano za taj projekat.

"Ne vidim gde se to koči ceo proces oko 'Južnog toka', baš suprotno, cela država se angažovala da se to što pre reši, ne znam šta to država tačno nije uradila," rekao je Stanojević, komentarišuće navode pojedinih medija da je predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, prilikom prošlonedeljne posete Srbiji, rekao da "pojedinci pokušavaju da opstruišu" gasni sporazum Rusije i Srbije i sprovođenje velikog posla "Južni tok".      

Stanojević je podsetio da je Vlada Srbije donela poseban zakon o "Južnom toku" i sklopila sporazum o dugoročnom snabdevanju zemlje ruskim gasom, kao i da su obezbeđene garancija za kredit od 160 miliona evra, neophodnih za taj projekat. On je rekao da, koliko je njemu poznato, nije bilo uticaja iz Evropske unije na Srbiju po pitanju realizacije tog projekta.  

Odgovarajući na pitanje zašto je zakonom o "Južnom toku", taj projekat definisan kao projekat od javnog, a ne nacionalnog interesa, kao što je prethodno više puta najavljivano, i da li takva odrednica može da prouzrokuje različita tumačenja koja se mogu odraziti na brzinu realizacije projekta, Stanojević je rekao da u srpskom pravnom sistemu ne postoji pojam "nacionalni projekat", već može da bude samo "projekat od javnog interesa".  

Taj zakon je donet da bi se maksimalno ubrzali radovi na "Južnom toku" i njime se jasno kaže da cela država smatra da je to njen prioritet i da sve procedure treba da se ubrzaju na, kako je rekao, "način nezabeležen u istoriji Srbije", naglasio je Stanojević. On je istakao i da treba razdvojiti dve stvari, jedno je ono što radi ministarstvo, to je zakonodavni deo posla koji se tiče "Južnog toka", a drugo je ono što je u nadležnosti Srbijagasa.

Srbijagas će do petka završiti idejni plan za "Južni tok" i to preduzeće, pre dobijanja građevinske dozvole što je uslov za početak radova, mora da završi generalni projekat, da dobije lokacijske dozvole i kredite, raspiše tendere, nabavi potreban materijal, pa tek onda da počnu radovi, naveo je Stanojević.  On je napomenuo da je za neke deonice moguće da radovi počnu i pre dobijanja građevinskih dozvola, pa bi neki delovi "Južnog toka" kroz Srbiju, kao što su kompresorske stanice, mogli početi i ranije.

 

Bajatović: Južni tok možda nekima nije po volji

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je Tanjugu da je tačno da "Južni tok" nije po volji nekih međunarodnih krugova, a "možda ni po volji nekih ljudi u Srbiji, predstavnika određenih lobi grupa, koji na taj projekat ne gledaju sa oduševljenjem".            

On je, međutim, naglasio da je "Južni tok" Srbiji potreban i da je to jedini veliki projekat u koji je Srbija pozvana da učestvuje, istakavši da će se na taj način zemlji obezbediti pristup različitim izvorima energije i dugoročna energetska stabilnost.

"Postoje različite spekulacije i sad vidimo da svi koji su govorili da od 'Južnog toka' neće biti ništa, sad se vidi da nisu bili u pravu", rekao je Bajatović, komenatarišući navode pojedinih medija da je šef Gasproma Aleksej Miler rekao da pojedinci pokušavaju da opstruišu "Južni tok".

On je istakao da je tačno i da u javnosti ponekad postoje razmimoilaženja između njega i ministarke energetike Zorane Mihajlović, ali da to, kako je rekao, "nema nikakvu ličnu ravan i da se ništa od toga ne odražava na 'Južni tok', jer sve odluke za taj projekat ne donosi Ministarstvo energetike, već cela Vlada Srbije.

"Ja do sada nisam video neke velike probleme u realizaciji svega onoga što je Srbijagas tražio od Vlade Srbije," naglasio je Bajatović i dodao da sve aktivnosti i punu odgovornost za poslove vezane za "Južni tok" nosi Srbijagas, koji će svoje obaveze i ubuduće ispunjavati.

"Rokovi za izgradnju Južnog toka, suprotno spinovanjima i spekulacijama u javnosti, sve aktivnosti na tom projektu su apsolutno usaglašene i odvijaju se onim tempom koji su dogovorili Srbijagas i Gasprom," istakao je Bajatović i dodao da nema ni sata kašnjenja u odnosu na rokove koje su dogovorile dve kompanije. 

On je napomenuo da je bila namera da se u decembru prošle godine postavi kamen tameljac za deonicu "Južnog toka" u Srbiji, ali se iz tehničkih razloga odustalo od toga.

"Srbijagas sutra predaje idejni projekat za 'Južni tok", do 30. juna biće završen i glavni projekat i Vlada Srbije je u potpunosti ispratila državnim garancijama finansiranje 'Južnog toka', urađena je i kompletna ekologija, deminiranje, geološka i geodetska istraživanja", naveo je Bajatović i dodao da će u septembru biti raspisani i zahtevi za izvođače radova, a priprema se i raspisivanje tendera za nabavku cevi i kompresorskih stanica.      

Treba da budemo zadovoljni dinamikom radova, nema nikakvog kašnjenja, početak tih velikih radova je i planiran za kraj ove godine, a završetak za kraj 2015. godine, dok je predviđeno da gas potekne tim cevovodom kroz Srbiju 2016. godine, naglasio je Bajatović.

Donet je i zakon o "Južnom toku" da bi se olakšali radovi na tom projektu i to je apsolutno projekat od nacionalnog interesa, iako se u skladu sa pravnom terminologijom  zove projekat od javnog interesa, zaključio je Bajatović.

Tagovi: Južni tok, izgradnja, ministarstvo,

Share