Nove aukcije zapisa u utorak i četvrtak

Nastupajuća sedmica donosi dve aukcije trezorskih zapisa, i to ročnosti dve godine u vrednosti 10 milijardi dinara, koja će biti održana sutra, i ročnosti šest meseci u vrednosti tri milijarde dinara, u četvrtak.

Hypo Alpe Adria banka

BEOGRAD - Nastupajuća sedmica donosi dve aukcije trezorskih zapisa, i to ročnosti dve godine u vrednosti 10 milijardi dinara, koja će biti održana sutra, i ročnosti šest meseci u vrednosti tri milijarde dinara, u četvrtak.

"Trend snižavanja prinosa na trezorske zapise, koji je na snazi od kraja septembra 2012, mogao bi se nastaviti i na ovonedeljnim aukcijama, imajući u vidu veliku likvidnost na međubankarskom tržištu i manjak investicionih alternativa", ocenjuju   analitičari Hipo Alpe Adria banke.

U međuvremenu, dinar je danas ojačao na nivo od oko 111,7 za jedan evro (sa oko 112 u petak). Od početka godine nacionalna valuta je ojačala za oko 1,8 procenata, na šta je, kako kažu u Hypo banci, po svemu sudeći delovala restriktivna monetarna politika NBS, veliko interesovanje stranih investitora u domaće trezorske zapise, kao i postepeno poboljšavanje u spoljnotrgovinskim trendovima.

Kada je reč o spoljnoj trgovini, od poslednjeg kvartala 2012. se beleži trend rasta neto izvoza, najviše usled početka serijske proizvodnje i izvoza Fijatovih automobila. Ovaj trend je nastavljen i u februaru, gde je zabeležen međugodišnji rast izvoza od čak 42 odsto, uz znatno skromniji rast uvoza od pet procenata i pad deficita od gotovo 30 odsto.

 

Tagovi: Hypo, tržište, analiza

Share