Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je u sredu ostvario rast na najviši nivo u odnosu na evro i korpu glavnih valuta od prošlog septembra, nakon poprilično nestabilne prve polovine avgusta, kada je dalje jačanje dolara bilo neizvesno.

Screenshot Video Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Dolar je u sredu ostvario rast na najviši nivo u odnosu na evro i korpu glavnih valuta od prošlog septembra, nakon poprilično nestabilne prve polovine avgusta, kada je dalje jačanje dolara bilo neizvesno.

Pozitivni podaci sa tržišta nekretnina u SAD drugi dan zaredom utiču na jačanje dolara koji je u porastu za oko sedam centi, odnosno malo ispod pet procentnih poena od počeka maja.

Ovi podaci su podstakli nagađanja da će se dugoročni rast, koji su najveće investicione institucije predviđale početkom godine, konačno ostvariti, dok se monetarna politika Evrope i SAD trenutno krećgu u suprotnim pravcima.

Dolar je probio nivo otpora od 1,3300 dolara za jedan evro i novembarski maksimum od 1,3295 dolara za jedan evro, kako bi nastavio da se trguje čak na 1,3275 dolara tokom prepodnevne sesije u Evropi.

Dolar je takođe ojačao na četvoromesečni maksimum u odnosu na jen.

Dolarski indeks je ojačao na 82,118 poena, što predstavlja najviši nivo od septembra. Na kraju dana je iznosio 82,081 poen zabeleživši rast od 0,25 procenata u odnosu na prethodni dan.

Dolar je bio na dobitku zbog rasta prinosa na desetogodišnje obveznice u SAD ove nedelje. Prinosi su se kretali na nivou od 2,407 procenata u poređenju sa 14-mesečnim minimumom od 2,303 procenata od prošlog petka.

 

Lokalno tržište

EUR/RSD

U sredu se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 117,15/45. Tokom  prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 8,9 miliona evra po prosečnom kursu od 117,3853. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 117,20/50. Tržište se zatvorilo na 117,25/55.

 

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.640 miliona dinara na nivou od 6,10 - 6,35.

 

Tagovi: Rajfajzen banka, tržište, kurs

Share