NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 8,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Tanjug, M. Jelesijević, ilustracija

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

NBS očekuje iscrpljivanje efekata niskih cena hrane, a dodatno zbog rizika koji bi u narednom periodu mogli nepovoljno da utiču na ekonomska kretanja u Srbiji, Izvršni odbor je odlucio da referentnu kamatu zadrži na istom nivou, navosi se u obrazloženju ove odluke, koja je objavljena na sajtu centralne banke.

Medugodišnja inflacija kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i očekujemo da se do kraja godine vrati u granice cilja.

"Ovakvom kretanju doprineli su niski inflatorni pritisci, pre svega kao rezultat niske agregatne tražnje i još uvek prisutnog dezinflatornog uticaja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativne stabilnosti kursa dinara i inflacionih očekivanja".     Pri donošenju odluke, kako se dodaje, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, koje mogu da se negativno odraze na premiju rizika zemlje, kao i međunarodne tokove kapitala.

Rizici daljeg zaoštravanja geopolitickih tenzija vezani su i za odlaganje ili usporavanje započetog ekonomskog oporavka zone evra.

Izvršni odbor očekuje da dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u narednom periodu može doprineti ublažavanju spoljnih rizika.

Izvršni odbor NBS je danas usvojio i avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 13. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. septembra 2014.

Tagovi: Referentna kamata, NBS, inflacija

Share