Privrednici pozdravljaju skraćenje rokova plaćanja

Domaći privrednici pozdravljaju stupanje na snagu zakona koji predviđa skraćenja rokova plaćanja države prema privatnom sektoru, 1. aprila, i to što su predviđeni adekvatni mehanizmi za njegovo

Tanjug, Video, ilustracija

MEĆAVNIK - Domaći privrednici pozdravljaju stupanje na snagu  zakona koji predviđa skraćenja rokova plaćanja države prema privatnom sektoru, 1. aprila,  i to što su predviđeni adekvatni mehanizmi za njegovo sprovođenje, i nadaju se da će država te propisane rokove poštovati. 

Generalni direktor kompanije "Knjaz Miloš", Mihailo Janković, izjavio je Tanjugu da je "dobro što je država odlučila da sprovodi disciplinu na sebi, jer je ona najlošiji platiša", pa će tako ograničenje rokova plaćanja države prema privatnom sektoru na 45 dana olakšati poslovanje mnogim privrednim subjektima. 

Pozdravljajući odluku države da na vlastitom primeru pokaže odgovornost, Janković je na pitanje koliko će to olakšati poslovanje preduzećima odgovorio da to zavisi i od načina kako će reagovati različiti subjekti u lancu."Mislim da ćemo morati da vidimo u praksi kako će se to sprovoditi, da bi ocenili  prave efekte, ali dobro je da država disciplinu sprovodi na sebi”, kazao je on.

Generalni direktor "Metalca", Petrašin Jakovljević, očekuje da će država poštovati rokove plaćanja ako je odlučila da se time obaveže i zakonom, i ocenjuje da to njoj neće biti problem dokle god bude mogla da se zadužuje.

On smatra, međutim, da privatni sektor nije spreman da isprati utvrđene rokove kada je reč o međusobnim plaćanjima firmi u okviru tog sektora. Jakovljević je naveo da i u Hrvatskoj postoji takav zakon, koji je, kako je rekao, doveo do većeg administriranja."Sada se prodaje preko komisije gde vi robu predate u magacin kupca, pa on svakog meseca ođavljuje šta je prodao, i to se pretvorilo u administriranje koje može da utiče na pad prodaje", kaže on.

Generalni direktor "Mlekare Subotica", Milan Grujić se nada da je Srbija, na osnovu iskustava i grešaka drugih, ipak napravila zakon jednostavniji za primenu, budući da se radi o gorućem problem srpske privrede. Grujić se, takođe, nada da će zakon zaživeti, budući da su njime predviđeni  odgovarajući mehanizme koji će doprineti njegovoj primeni.

"Sve što će ubrzati plaćanje, što je problem srpske privrede godinama unazad, pozitivno je ukoliko bude I primenjeno", naglašava on, i ističe da je svima cilj da se  likvidnost dovede na prihvatljiv nivo i da ne izaziva dodatna zaduženja.

Komentarišući plaćanja u privatnom sektoru, Grujić je ocenio da je izuzetno važno da se i rokovi plaćanja u tom sektoru svedu na prihvatljivu meru.

Video galerija:

Tagovi: privrednici, rokovi

Share