Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je u utorak ojačao na najviši nivo u odnosu na evro u skoro šest meseci pred objavljivanje podataka o inflaciji u SAD za jun, što će sigurno uticati na dodatno razilaženje između američke i evropske privrede.

Tanjug, ilustracija

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Dolar je u utorak ojačao na najviši nivo u odnosu na evro u skoro šest meseci pred objavljivanje podataka o inflaciji u SAD za jun, što će sigurno uticati na dodatno razilaženje između američke i evropske privrede.

Očekuje se da će pomenuti podaci ukazati na rast maloprodajnih cena u SAD za nekih dva procenta u proteklom mesecu, što je relativno stabilno i u skladu sa očekivanjima američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Ovi podaci pružaju podršku ekonomistima, koji su očekivali mnogo raniji rast

kamatnih stopa u SAD nego u Evropi, što je uticalo na rast premije za držanje dolara, odnosno na rast cene dolara.

Evro je oslabio 0,3 procenta u odnosu na dolar a trgovci valutama vide nivo podrške na 1,3475 dolara. Evro nije zabeležio ovako nizak nivo od novembra prošle godine.

Dolar je takođe ojačao u odnosu na sigurni švajcarski franak, koji je na dobitku ovih dana zbog situacije u Ukrajini i Gazi, i koji je generalno u porastu već pet godina.

Dolar se trgovao na 0,9012 franaka, što je uticalo na rast indeksa na najviši nivo od početka juna.

 

Lokalno tržište

EUR/RSD

U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 116,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 116,50/80, uz fluktuacije od pet para.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 23,60 miliona evra po prosečnom kursu od 116,6748.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 116,60/90. NBS je intervenisala prodajom 10 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa.

Tržište se zatvorilo na 116,60/90.

 

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 900

miliona dinara na nivou od 6,10-6,30.

 

Tagovi: Rajfajzen banka, tržište, kurs

Share