Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Jen i švajcarski franak su ojačali u ponedeljak, usled pojačane tražnje za sigurnim valutama, s obzirom na pad cena evropskih akcija, dok je dolar ostao nepromenjen u odnosu na evro usled pada prinosa na američke hartije.

Tanjug, ilustracija

BEOGRAD- Jen i švajcarski franak su ojačali u ponedeljak, usled pojačane tražnje za sigurnim valutama, s obzirom na pad cena evropskih akcija, dok je dolar ostao nepromenjen u odnosu na evro usled pada prinosa na američke hartije.

Indeks koji prati kretanje nemačkih akcija pao je na dvomesečni minimum, utičući pozitivno na jen i švajcarski franak, čija je tražnja pojačana u vreme pritiska na tržišta i neizvesnosti oko privrednog rasta.

Evro je oslabio u odnosu na jen na 136,89 jena na evropskom trgovanju, nedaleko od petomesečnog minimuma od 136,66 jena koji je zabeležen krajem prošle nedelje. Evro je takođe oslabio u odnosu na švajcarski franak i njim se trgovalo se na 1,2147 franaka.

Međutim, jedinstvena valuta je ostala nepromenjena u odnosu na dolar, nom se trgovalo na nivou od 1,3525 dolara i ona se držala znatno iznad petomesečnog minimuma od 1,3491 dolara, koji je zabeležen u petak. Dolar je takođe bio neznatno slabiji i njim se trgovalo na 101,30 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na švajcarski franak.

Morgan Stenli je dao preporuku prodaje valutnog para evro/jen. Oni očekuju da će Centralna banka Japana zadržati kamatne stope

nepromenjene za sada, dok se od ECB-a očekuje da bude prilagodljiva, sa obzirom na nisku inflaciju. Oni su procenili da će evro pasti na 132,50 jena.

 

LOKALNO TRŽIŠZE

EUR/RSD

 

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 116,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 116,20/50, uz fluktuacije od pet para.Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 8,90 miliona evra po prosečnom kursu od 116,3399.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 116,25/55.

Tržište se zatvorilo na 116,30/60.

 

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

 

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 1,4 milijarde dinara na nivou od 6,10-6,30.

 

Tagovi: Rajfajzen banka, tržište, kur, dinar, evro

Share