Povećanje cene rada moglo bi da ugrozi mnogo preduzeća

Učesnici "Vivaldi foruma" na Mećavniku ocenili su danas, u blic anketi Tanjuga, da bi povećanje minimalne cene rada ugrozilo veliki broj preduzeća, i da je bolje da plate ostanu na istom nivo, a da se više radi na jačanju konkurentnosti ...

Tanjug www.sxc.hu/zizzy0104, ilustracija

MEĆAVNIK– Učesnici "Vivaldi foruma" na Mećavniku ocenili su danas, u blic anketi Tanjuga, da bi povećanje minimalne cene rada ugrozilo veliki broj preduzeća, i da je bolje da plate ostanu na istom nivo, a da se više radi na jačanju   konkurentnosti privrede i rastu izvoza, kako bi u budućnosti one mogle da se povećaju.

Sindikati, poslodavci i Vlada nisu juče na sednici Socijalno ekonomskog Saveta postigli dogovor o povećanju minimalne cene rada, a visinu minimalne zarade u ovoj godini odrediće Vlada u roku od 10 dana. Generalni direktor "Knjaz Miloša", Mihailo Jankovć, rekao je Tanjugu da bi povećanje minimalne cene rada ugrozilo veliki broj privrednih subjekata u ovom trenutku, što dovodi u pitanje i opstanak radnih mesta.

"U ljudskoj je prirodi da se uvek traži bolje, ali treba da budemo realni i treba pogledati istini u oči, i sagledati postojeće okolnosti u kojima radimo", kaže Janković i ocenjuje  da je jučerašnji ishod sastanka Socijalno ekonomskog saveta bio očekivan.

Preduzetnik i osnivač "Biomela", Zoran Ilić, voleo bi da može da poveća plate zaposlenima, ali smatra da pošto je srpska privreda veoma slaba i zadužena, bolje je da plate ostanu na istom nivou, a da se više poradi na jačanju konkurentnosti i povećanju izvoza.

"Važno je da radimo na povećanju konkurentnosti i izvozu, i da privreda malo ojača, a onda možemo i da povećamo plate. Ja bih voleo da možemo da damo duplo veće plate zaposlenima", rekao je Ilić.

Generalni direktor Metalca, Petrašin Jakovljević naglasava da je normalno da sindikati traže što veće nadnice s jedne strane, ali da, s druge strane, poslodavci smatraju da realnije sagledavaju situaciju.

"Sad ostaje da se vidi kako treba dalje napraviti dogovor", rekao je Jakovljević.
Konfederacija slobodnih sindikata saopštila je danas da je zatražila da Vlada Srbije hitno raspusti Socijalno-ekonomski savet, jer nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada.

Tagovi: preuzeća, cena rada, zaposleni, sindikati

Share