Čepurin: Izvoz "fijata" u Rusiju da razmotre stručnjaci

Uslove za bescarinski izvoz na rusko tržište automobila FIAT-a koji se proizvode u Srbiji treba pažljivo da razmotre stručnjaci, rekao je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, odgovarajući na pitanje o ...

Foto Tanjug/D. Peternek

BEOGRAD - Uslove za bescarinski izvoz na rusko tržište automobila FIAT-a koji se proizvode u Srbiji treba pažljivo da razmotre stručnjaci, rekao je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, odgovarajući na pitanje o mogućnostima za takav izvoz.

"Planirati bilo šta bez toga bilo bi neodgovorno", rekao je Čepurin za Tanjug.

Ne isključujući mogućnost da ono bude na dnevnom redu predstojeće posete visoke srpske delegacije čelu sa premijerom Ivicom Dačićem Moskvi, Čepurin je ukazao na činjenicu da sama Rusija danas proizvodi tri miliona automobila, kao i da postoje dogovori sa investitorima - nemačkim, japanskim, korejskim kompanijama koje su uložile novac u Rusiji, pa čak i sa izvorno ruskim automobilskim kompanijama.

"Oni proizvode te automobile i računaju na to tržište. Rusko tržiste je ogromno - Rusija je prva i po proizvodnji i po broju kupljenih automobila na evropskom kontinentu", rekao je ruski ambasador  dodao da je ruski stav da se dogovori moraju poštovati.

"U rešavanju ovog pitanja postoje određeni principi - jedan je da se pomogne Srbiji a drugi je da to bude uzajamno korisno. Eksperti treba da vide da li to može da se uradi ili ne sme, da li će dogovori biti narušeni li ne. Takođe, radi se i o carinskom savezu Rusije, Belorusije i Kazahstana i to pitanje mora i sa njima da se uskladi, sve tri treba da se sa tim slože. Potreban je uzajamni interes. Privreda je osetljiva stvar", zaključio je on.


Opirnije na www.tanjug.rs

Tagovi: Aleksandar Čepurin, Fijat, Rusija, Ambasador, diplomatija

Share