Februarski ekonomski pokazatelji očekuju se danas

Ekonomski analitičari Hypo Alpe Adria banke procenjuju da će pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i spoljnoj trgovini u februaru, moguće, odslikati nastavak uzlaznog trenda započetog u poslednjem kvartalu 2012, nasuprot podacima o ...

Hypo Alpe Adria

BEOGRAD – Ekonomski analitičari Hypo Alpe Adria banke procenjuju da će pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i spoljnoj trgovini u februaru, moguće, odslikati nastavak uzlaznog trenda započetog u poslednjem kvartalu 2012, nasuprot podacima o prometu u trgovinama na malo koji je od polovine prošle godine u padu. 

Industrijska proizvodnja i neto izvoz beleže uzlazni trend od poslednjeg kvartala 2012, što je najviše u vezi sa početkom serijske proizvodnje i izvoza Fijatovih automobila, kao i otvaranja modernizovanog pogona pančevačke rafinerije, kažu za Tanjug izvori u Hypo banci.

"S druge strane, zbog slabljenja domaće tražnje, promet u trgovinama na malo, mereno stalnim cenama, je u padu od juna 2012, a ovaj pad se posebno intenzivira od oktobra 2012. Po svemu sudeći, moguće je da su se pomenuti trendovi zadržali i u februaru", navode članovi Istraživačkog tima Hypo banke, u iščekivanju današnjih statističkih podataka.

Pored toga, na domaćem finansijskom tržištu su sledeće nedelje planirane dve aukcije trezorskih zapisa, i to ročnosti dve godine i vrednosti 10 milijardi dinara u utorak, i ročnosti šest meseci i vrednosti tri milijarde dinara u četvrtak.

Tagovi: Hypo Alpe Adria banka, industrijska proizvodnja, spoljna trgovina

Share