Predviđanja: U Srbiji privredni rast do 2.5 odsto

Relevantne međunarodne institucije predviđaju da bi Srbija u ovoj godini trebalo da ostvari jednu od većih stopa privrednog rasta u regionu, koja bi se kretala u rasponu od dva do 2,5 odsto, izjavila je danas potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić.

sxc.hu/ilco, ilustracija

BEOGRAD – Relevantne međunarodne institucije predviđaju da bi Srbija u ovoj godini trebalo da ostvari jednu od većih stopa privrednog rasta u regionu, koja bi se kretala u rasponu od dva do 2,5 odsto, izjavila je danas potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić.

Ona je, međutim, istakla da su optimističke procene u vezi sa oporavkom ekonomije Srbije više rezultat niske baze iz prethodne godine, nego poboljšanja uslova privređivanja. Nakon dvoprocentnog pada u prethodnoj godini, privredna aktivnost u Srbiji trebalo bi da u ovoj godini da zabeleži gotovo isto toliki realni rast, a prema projekciji Narodne banke Srbije, dvocifrena inflacija bi do kraja tekuće godine trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navela je ona.

Džagić je na sednici Upravnog odbora PKS, naglasila da su nakon izrazito negativnih trendova koji su se ispoljavali u većem delu prošle godine, njen kraj obeležila izvesna poboljšanja ekonomskih kretanja u Srbiji. Najznačajnija poboljšanja ogledaju se u popuštanju inflatornih pritisaka, izvesnom rastu privredne aktivnosti i redukciji negativnog trgovinskog bilansa, kazala je ona.

Dinamika međugodišnje inflacije usporena je tokom četvrtog kvartala, tako da je 2012. godina okončana rastom potrošačkih cena od 12,2 odsto, rekla je Džagić. Smirivanje cena tokom poslednja dva meseca 2012. posledica je pojeftinjenja izvesnog broja prehrambenih proizvoda, naglasila je ona.

Prema njenim rečima očekuje se da bi inflacija u 2013. mogla rasti još nekoliko meseci, između ostalog, usled najavljenog povećanja administrativno regulisanih cena. Ohrabrujuće deluje činjenica, kako je navela, da je BDP u četvrtom kvartalu zabeležio rast od oko 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje. Međutim, prema njenoj oceni, to ne znači i kompletan oporavak privrede, jer je nivo ekonomske aktivnosti u ovom tromesečju bio za 1,5 osto niži.

Najveći doprinos rastu BDP-a trebalo bi da pruži neto izvoz, uprkos pesimističkim predviđanima u vezi perspective oporavka najznačajnijih spoljnotrgovisnskih tržišta za plasmans srpskih proizvoda I usluga, navela je ona. Pored toga, pozitivan uticaj na privredni rast trebalo bi da imaju i privatne investicije, koje su u prethodnoj godini bile na izuzetno niskom nivou, istakla je Džagić.

Video galerija:

Tagovi: privreni rast, Privredna komora Srbije, Vidosava Džagić

Share