Socijalna potrošačka korpa neće dati željene efekte

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida izjavila je danas da pozdravlja meru Ministarstva trgovine o socijalnoj potrošačkoj korpi koja stupa na snagu 1. aprila, ali smatra da ona neće dati željene efekte.

Tanjug/J. Pap, ilustracija

BEOGRAD - Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida izjavila je danas da pozdravlja meru Ministarstva trgovine o socijalnoj potrošačkoj korpi koja stupa na snagu 1. aprila, ali smatra da ona neće dati željene efekte.

Ona je gostujući na RTS-u naglasila da mera neće dati planirane efekte, jer tržišni sistem tako funkcioniše da neće dozvoliti ovoj meri da zaživi u punom smislu.

"Mi nemamo konkurenciju, nemamo antimonopolske institucije, imamo zloupotrebu dominantnog monolpolskog položaja. Imamo situaciju da su cene u zemljama EU što se tiče hrane i odeće mnogo niže nego kod nas", naglasila je Vida.

Ona je ukazala da bi volela da u socijalnoj potrošačkoj korpi, gde popusti idu od tri do 15 posto, najviše popusta bude na hranu i dodala da sve ukazuje da će najviše popusta biti na hemiju, koja se sve manje kupuje.

"Bojim se da to ne bude još jedan marketinški trik i da će nešto biti obeleženo kao jeftinije, kako bi potrošaći potrčali to da kupe", rekla je Vida.

Ona je naglasila da to što je najavljeno da će akciju kontrolisati tržišna inspekcija ne znači mnogo, jer će inspektori kontrolisati da li su zaista ti proizvodi koji su stavljeni na listu, odgovaraju onome što je zadato. Vida je rekla da je mnogo značajnije da li će ova mera imati efekta i da li će to doprineti poboljšanju životnog standarda.

Ministarstvo trgovine najavilo je od 1. aprila uvođenje socijalne potrošačke korpe u njoj će biti osnovne životne namirnice i kućna hemija po cenama nižim u proseku za deset odsto.

 

Tagovi: potrošačka korpa, životni standrad, Vera Vida, Centar potrošača, cene

Share