Altiparmakov: Reforme, pa aranžman sa MMF-om

Da bi Srbija dobila novi aranžman sa Međunardnim monetranim fondom (MMF) neophodne su ozbiljne mere štednje na strani budžetskih rashoda i krupne reformske mere koje se niz godina ne sprovode, ocenio je danas član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

Tanjug video

BEOGRAD - Da bi Srbija dobila novi aranžman sa Međunardnim monetranim fondom (MMF) neophodne su ozbiljne mere štednje na strani budžetskih rashoda i krupne reformske mere koje se niz godina ne sprovode, ocenio je danas član Fiskalnog saveta, Nikola Altiparmakov.

"S ozbiljnim reformama i štednjom Srbija je stala negde oko 2005. godine, a MMF će zahtevati da vidi gde će se vršiti uštede u narednom periodu", izjavio je Altiparmakov Tanjugu.

Prema njegovim rečima, MMF nam jeste potreban, ali su Srbiji potrebne velike, nepopularne reforme, i to penzijskog sistema, uspostavljanje održivog sistema fiskalne decentralizacije, racionalizacija broja zaposlenih u zdravstvu, školstvu, državnoj upravi...

Bez reformi i štednje nemoguće je smanjiti budžetski deficit, bez kojeg je nemoguće zaustaviti eksploziju javnog duga, koju preživljavamo tokom nekoliko godina, i u tom slučaju kriza javnog duga i neki oblik bankrota postaju neizbežni, upozorio je Altiparmakov. Kako je objasnio, reforme su potrebne zbog nas samih a onda je njihov dodatni benefit to što će MMF, kao svetski priznata institucija, dati svoj pečat "pa ćemo moći da se zadužujemo kod stranih investitora po povoljnijim stopama".

Misija MMF dolazi u Srbiju 8. maja, a ukoliko pregovori budu uspešni aranžman bi mogao biti završen do kraja juna, čime bi Srbija obezbedila bolji kredibilitet i manje kamatne stope, najavio je ranije ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić

            

Tagovi: reforme, MMF, Altiparmakov

Share