Trend smanjenja prinosa na zapise nastavljen

Pažnja na domaćem tržištu duga postepeno se okreće ka sutrašnjoj aukciji šestomesečnih trezorskih zapisa u vrednosti tri milijarde dinara.

Hypo Alpe Adria

BEOGRAD - Pažnja na domaćem tržištu duga postepeno se okreće ka sutrašnjoj aukciji šestomesečnih trezorskih zapisa u vrednosti tri milijarde dinara.

Istraživački tim Hypo Alpe Adria banke procenjuje da će se trend smanjenja prinosa na zapise, moguće, nastaviti i na sutrašnjoj aukciji usled visoke likvidnosti na međubankarskom tržištu i manjka investicionih mogućnosti. Na jučerašnjoj aukciji prodat je ceo obim 53-nedeljnih trezorskih zapisa u vrednosti 10 milijardi dinara. Aukcija je privukla značajno interesovanje investitora, koje ilustruje podatak da je njihova ponuda bila za 2,5 puta veća od obima emisije.  

Prinosi na pedesettronedeljne zapise su prvi put ispod 10 procenata (9,95 odsto) od kada se emituju, a manji su za 54 bazna poena u odnosu na prinose ostvarene na prethodnoj aukciji zapisa iste ročnosti, održane sredinom februara. U međuvremenu, vrednost dinara je ostala na jučerašnjem nivou verovatno podržana jučerašnjim portfolio prilivima investitora nerezidenata, nasuprot trenutnim depresijacionim faktorima, kao što je povećana tražnja za devizama, koja je uobičajena za kraj meseca.   

Tagovi: Hypo Alpe Adria banka, trezorski zapisi, aukcija

Share